Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић и амерички амбасадор Кристофер Хил разговарали су о сарадњи две земље у енергетском сектору. Министарка је истакла важност смањења енергетске зависности од Русије.

Хандановић је напоменула да су улагања у обновљиву енергију кључна за енергетску транзицију Србије. Разговарано је и о пројектима изградње соларних електрана и гасних интерконектора, који ће помоћи у јачању енергетске безбедности земље, укључујући смањење зависности од угљоводоника из Русије.

Ђедовић Хандановић је оценила да је значајна техничка помоћ коју САД пружају енергетском сектору Србије кроз различите пројекте које спроводи Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Хил је истакао значајан напредак Србије у диверсификацији снабдевања природним гасом.

На интернет страници министарства енергетике Србије јасно стоји да се спроводи политика ЕУ

“energy security and diversify supply sources”

То је европски план и програм како јужне државе Европе  које нису нужно чланице Европске уније довести у позицију да смање зависност од Руског гаса.

Више на линку:

https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-security/diversification-gas-supply-sources-and-routes_en

A aко одете на страницу европске уније видећете да постоји тај план и политика ЕУ под тим називом , онда имате доле на линку везано за Бугарску и Србију који вас шаље на:

https://energy.ec.europa.eu/news/start-construction-works-launched-bulgarian-section-gas-interconnector-bulgaria-serbia-2023-02-01_en

И тамо , на том линку у закључку пише следеће :

“The project is necessary to enable Serbia to diversify gas supplies, reduce import dependence on Russian gas” Пројекат је неопходан како би се Србији омогућило диверзификацију снабдевања гасом, смањила увозну зависност од руског гаса.

Режим дефинитивно ради на уништењу Србије и удаљавању од Русије иако преко 80% становништва у Србији подржава Русију.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *