Савет безбедности Уједињених нација одбио је расправу поводом 25. годишњице Нато бомбардовања СР Југославије, коју је затражила Руска Федерација, пошто није усвојен дневни ред. За предлог гласало је троје амбасадора, против није био нико, али је њих 12 било уздржано, па је председавајућа седницом констатовала да дневни ред није усвојен и да седница не може бити одржана.

Њујорк, Седница СБ о бомбардовању СРЈ 1999.

За стављање дискусује и годишњици бомбардовања гласали су Русија, Кина и Алжир, док су уздржани били Француска, Велика Британија, САД, Еквадор, Гвајана, Јапан, Малта, Мозамбик, Јужна Кореја, Сиера Леона, Словенија и Швајцарска.

Иначе Еквадор, Мозамбик и Сијера Леоне нису признале независност сепаратистичког “Косова”.

Гласању је претходила расправа представника Русије и Француске.

Пред почетак седнице амбасадор Француске Никола де Ривијер тражио је гласање о дневном реду, пошто, како је тврдио, Русија није консултовала остале чланице у вези свог захтева.

„Француска не прихвата агенду коју намеће само једна земља. Због тога одбијамо предложену агенду. Русија аргументује да је питање “Косова” акутно и истовремено одбацује учешће “Косова”. Суочавање само са рфеторичким изјавама није циљ рада Савета безбедности“, објаснио је он.

Де Ривијер је казао да се мора и бити обазрив када се цинично Нато интервенција користи за правдање рата у Украјини и за агресивну политику Русије.

„Ни Србија није консултована пре подношења захтева за одржавање седнице. Руска федерација је покренула иницијативу без иједног тренутка консултације са Србијом, која је стављена пред свршени чин“, истакао је он.

Амбасасдор Француске подвукао је да нема алтернативу за Србију и сепаратитичко “Косово” постизање договора.

Амбасадор Русије Василиј Небензја рекао је да одбија довођење у питање одржавање седнице на ову тему.

„Ових дана се цео свет присећа жртава Нато трагичних догађаја на Балкану, који су били илегална агресија на једну земљу. Разумем да представник Нато не жели да чује за то, али то је реалност, која није везана само за прошлост, већ и на оно што се данас дешава на Балкану“, истакао је он.

Небензја је указао да је Јапан, који овог месеца председава Савету безбедности УН, прихватио захтев за одржавање седнице, и да се она налази у радном програму председавајућег.

„Тек данас смо видели да француска делегација планира да одржавање седнице доведе у питање“, казао је он.

Небензја је тражио да се гласа са јасним питањем „ко је против одржавања седнице на ову тему“.

Рекао је да је Руска Федерација на седницу позвала и госте, вршиоца дужности премијера Србије, и да би требало поштовати госте којис у допутовали.

Амбасадор Француске на то је казао да је Београду речено да не треба да долази на седницу, јер се она неће одржати.

И дипломатски представник САД рекао је да се Русија није консултовала са другим чланицама о свом захтеву за одржавањем седнице.

“Покушали смо да се консултујемо са Русијом, али није било консултација. Није испоштована процедура Савета безбедности УН”, подвукао је он.

Представник Кине у Савету безбедности УН, подсећајући да је пре 25 година Нато без одобрења тог тела напао СРЈ, истакао је да је разочаран исходом гласања о дневном реду и одбијањем да се о томе расправља.

Он је навео да је током бомбардовања СРЈ, погођена и амбасада Кине у Београду, у којој је живот изгубило троје кинеских новинара, што је и данас болно за његов народ, који то неће заборавити.

То је, додао је, било кршење кинеског суверенитеа и напад на осећања кинеског народа.

Истакао је и да је бомбардовање СРЈ било кршење међународног права.

Заменик америчког амбасадора при УН, Роберт Вуд, рекао је да су САД биле уздржане због начина на који је Русија предложила расправу.

„Нажалост, то није начин на који Савет безбедности ради“, додао је он.

Поновио је да је акција против СРЈ била неопходна и легитимна како би се спречило ентичко чишћење на сепаратистичком “Косову”.

Навео је и да САД не могу да прихвате предлог Русије, и расправу у СБ УН, јер би то допринело политизацији и део је руске пропаганде.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *