Председништво Сабора СНВ КиМ (Фото: Соња Ракочевић)Председништво Сабора СНВ КиМ (Фото: Соња Ракочевић)

Српско национално веће позвало је поново владику Рашко-призренског да закаже „Црквено народни сабор“ и то у порти манастира Грачаница. Кажу Србима је потребна помоћ да би „спасили животе својих породица, своју душу и своју част“.

„На делу је оно о чему смо Вас у више наврата упозоравали, да је народ преварен и остављен, издан, анестезиран и опијен лажима својих вођа, застрашен од бескрупулозног режима Аљбина Куртија кога, на нашу велику жалост, у својој сулудој намери подржава међународна заједница“, наводе у новом прогласу.

„Видите ли владико да, осим ретких гласова, Србија ћути, док српски народ на Косову и Метохији доживљава егзодус. Ћути и власт ћути и опозиција, ћути интелектуална елита. Као да се дешава неком у далекој туђини“, додају.

Владико, ваше стадо је у бунилу преварено, разбијено, обезглављено, остављено, препуштено агонији и нестајању.

Јуче су му предложили да данас заједно са владиком Иларионом и осталим игуманима, у конаку манастира Грачаница окупи све релевантне политичке субјекте, грађанске активисте, виђене људе, како би се договорили о хитном заказивању црквено-народног сабора.

„Тиме бисмо охрабрили наш народ и показали му да није сам и да није обезглављен“, наводе.

Тврде да је Српско национално веће Косова и Метохије спремно да преузме део одговорности и обавеза ради организовања овог сабора.

„Нашем народу на Косову и Метохији је у овом одлучном тренутку потребна саборност, договор о важним одлукама шта нам ваља чинити, подршка да опстане и остане“.

Владика Рашко-призренски јутрос је служио литургију у храму Светог архангела Гаврила у Осојану, а након акција Косовске полиције и владе на заплени динара и затварању српских општинских привремених органа.

Након више прозивки прошле јесени, када су такође затражили организацију сабора у порти манастира у Грачаници, Епархија је тада поручила да „Српска Православна Црква није политичка организација која треба да буде полигон било којим организацијама и покретима за организовање политичких скупова“.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *