Данас је игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава служио Свету Литургију уз саслужење парохијског свештеника Станише Арсића у Храму Светог Арханђела Михаила у Ракиници код Подујева. Литургија је служена први пут од како је Никола Џуфка који се представља као православни свештеник, заједно са групом људи ушао у цркву, те саопштио да је основао „Албанску националну цркву“ и променио назив верског објекта СПЦ.

„Представници Епархије рашко-призренске данас су најпре одслужили мало освећење оскрнављеног храма и одслужили Свету литургију“, објавили су у писаном саопштењу данас из Епархије, а након провале групе лица коју је предводио самозвани свештеник Никола Џуфка из Албаније.

„Отац Сава је изразио наду да ће и овај храм као и сви други објекти Српске Православне Цркве на овим просторима бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења, јер је улога наше Цркве да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да се брине о својој баштини“, казано је у беседи у току Литургије.

Изван цркве били су присутни представници мониторинг тима ЕУЛЕX-а, патрола карабињера који раде при ЕУЛЕX-у, као и представници такзване “косовске цркве”. Догађај је протекао мирно.

Током прошле недеље је парохијски свештеник Станиша Арсић посетио је овај храм СПЦ први пут након што је група људи превођена Николом Џуфком, упала у овом Храму. Он је тада наишао на закључана врата и нов катанац. Након завршетка литургије брава на уласку у храм је замењена.

Послушајте беседу игумана Саве у цркви светог Архангела Михаила у Ракитници код Подујева овде.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *