На месту на којем су током 1999. године протестовали против бомбардоваја СРЈ свих 78 дана, и ове године, 25. за редом, Срби су се окупили у центру Беча, одали пошту жртвама, истичући да је то што се тада десило Југославији, изазвало све што се и данас дешава у свету.

Помен “Да се никада не заборави” организовао је, као и до сада, Српско-аустријски покрет солидарности, на тргу Штефансплац у центру Беча.

Скуп је почео звуцима сирене за ваздушну опасност, а затим је уследио минут ћутања за све пострадале у бомбардовању.

Окупљени су носили заставе Србије, као и поруке “Нема предаје”.

За говорницом су се смењивали Срби и Аустријанци, који су од почетка, од марта 1999. године пружали подршку Србима на протестима.

Указали су да је напад Натоа било кршење међународног права, које је изазвало све оно што се данас дешава у свету. Уз напомену да Аустрија тада није била неутрална, позвали су званични Беч да се врати правој неутралности.

Док се обраћао аустријски мировни активиста Вилхелм Лангталер, који је од првог дана агресије 1999. године био уз Србе, на бину се попео један Аустријанац и покушао да му одузме микрофон из руке, али је брзом реакцијом редара спречен већи инцидент.

Учествовали су и чланови више српских клубова из Аустрије, који су певали песме о Косову.

Са скупа је поново упућен и захтев за поштовањем Резолуције Савета безбедности УН 1244 и територијалног интегритета Србије, уз правду за све жртве, као и захтев за одштету од стране држава Натоа Србији и Црној Гори, те за потпуно расветљавање употребе уранијумске муниције и обештећавање жртава.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *