22. септембар 2024. 

Раније данас, такозвани министар одбране* сепаратистичких структура у Приштини Ејуп Маћедонци објавио је да ће процес трансформације (илегалних оружаних формација) КБС наредне године ући у своју трећу фазу која ће трајати до 2028 — до тада, паравојне формације наследнице ОВК биће опремљене хеликоптерима америчке производње и системима ПВО који ће уз већ предате турске БПЛ Bayraktar TB2 значајно повећати ваздушне и противваздушне капацитете терористичких снага.

Маћедонци је такође напоменуо да шиптарски сепаратисти у овом процесу трансформације имају свеобухватну подршку Велике Британије, која је се огледа и у учешћу терористичких КБС у британском програму Interflex, а који је покренут у циљу обуке припадника ОСУ за извођење борбених операција по стандардима НАТО.

Позадина догађаја

Све ово указује на нешто о чему смо писали већ више пута — Србија у овом тренутку ризикује да понови грешку Русије и потцени растуће капацитете непријатеља. Уколико ОВК пре више од две деценије и нису биле ништа више од терористичких банди, сада се ради о све боље опремљеној и добро обученој паравојној групи која је, како сазнајемо из данашњих изјава, добро упућена у реалије савременог ратовања, захваљујући контактима са ОСУ, а посредством Велике Британије.

Не треба сметнути с ума ни чињеницу да је забележен велики број Албанаца са простора наше јужне покрајине који се борио на страни Исламске државе током претходних година — стога, у редовима КБС врло лако се могу наћи и ветерани радикалног исламизма са стварним борбеним искуством из Сирије и Ирака.

Све ово значи да Србија мора озбиљно схватити растућу претњу на окупираној територији Косова и Метохије, и то не само у контексту могућег погрома нашег народа у енклавама и на северу Космета, већ и могућих агресивних дејстава шиптарских терориста преко административне линије — и овде на првом месту мислимо на Прешево и Бујановац.

Подсећања ради, почетком марта, амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил посетио је Прешево где је одржао конференцију за штампу на албанском језику, уз претходно уклањање српских застава са зграде општине. У децембру 2023, француски медији писали су о наводној систематској дискриминацији Албанаца у тзв ”Прешевској долини”, док су се у септембру два америчка конгресмена обратила државном секретару САД са истим овим оптужбама на рачун званичног Београда.

Стога, нема сумње да колективни Запад охрабрује шиптарске територијалне апетите и Србија мора бити спремна за реализацију најразличитијих сценарија, укључујући ту и оне најгоре. Стога, ефективно повећање борбене готовости Војске Србије, те њено опремање свом неопходном техником за спровођење савремених борбених дејстава, укључујући ту не само војне БПЛ, већ и комерцијалне дронове попут потврђено ефикасног DJI Mavic 3, као и наоружане FPV дронове, у овом тренутку представља апсолутни приоритет. Уколико је Русија могла научити из својих грешака са самог почетка СВО, Србија то не може приуштити.

Извор: ДРУШТВЕНИ УДАР


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *