Привремени административни прелаз Брњак
Такозвана “Kосовска полиција” привела је тројицу држављана Чешке на територији општине Зубин Поток. Медији преносе да су Чеси оптужени за “илегални прелазак”.

Kако је саопштено из тзв. “Kосовске полиције”, сумња се да су ови држављани Чешке 6. августа “илегално” прешли из централне Србије на територију јужне српске покрајине Kосова и Метохије.

Након привођења ова тројица су саслушана али више детаља о самом процесу нема. Одлуком такозваног “тужиоца” при систему косовских сепаратиста, чешки држављани су протерани преко прелаза Брњак.

Чеси су на Косово и Метохију долазили у више наврата и то као хуманитарци доносећи угроженим Србима неопходну помоћ и помажући да се савладају тешки услови у којима Срби живе, нарочито јужно од Ибра где се налазе у потпуном непријатељском окружењу. Ово су махом чинили као регистрована хуманитарна организација “Пријатељи Срба са Косова” али је било и појединаца који су долазили самоиницијативно.

Школа у Готовуши, Брезовица

Чешка подршка Србима на Косову и Метохији нарочито је активна од када је филм чешког редитеља Вацлава Дворжака “Отето Косово” успео да се пробије. Филм је наручила чешка државна телевизија али када је завршен одбили су да га прикажу. Након више интервенција и покушаја да филм буде цензурисан и прилагођен западном начину извештавања, што је редитељ одлучно одбио, филм је приказан тамошњим новинарима који се баве овим делом балкана. Један од новинара преноси вест у британским медијима о цензури и притисцима на екипу филма а неко је филм са ЦД-а са те пројекције објавио на Јутјубу. Тада и телевизија прихвата да га објави и слика истине о животу Срба се шири чешком након чега се многи одлучују да подрже Србе. Осим хуманитарне помоћи у тој земљи су редовни и протести против америчког наговора да Шиптари прогласе независност а на којима се захтева враћање те територије у пуни правни поредак, односно под уставну надлежност републике Србије како је и праведно.

Сепаратистичке власти нису изнеле више детаља о инциденту које су изазвале прогоном чешких држављана али се са пуним правом може сматрати да је прави узрок у ствари управо помоћ коју су чеси пружали Србима у опстанку на Косову и Метохији што је за сепаратисте неопростиви грех. Тужно да се у ни у српским медијима о томе не говори уопште.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *