Само у једном дану, 20. октобра, на Дан ослобођења Београда, три недеље након што је усвојен ребаланс овогодишњег буџета, државна каса олакшана је за 48,8 милијарди динара или 417 милиона евра, сазнаје Радар из добро обавештених извора.

Толико је, према писању недељника Радар, државу коштала само прва рата од 15 одсто по основу 2,7 милијарди евра вредног уговора о набавци 12 француских војних авиона рафал, који су у присуству председника Србије и Француске Александра Вучића и Емануела Макрона, током његове посете Београду 29. августа потписали министар одбране Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор француске компаније Дасо.

Куриозитет је да је уговор о куповини рафала потписан у тренутку када у оригиналном буџету није био планиран ни један динар за ту набавку. Због тога је Влада накнадно, кроз ребаланс, морала ту ставку да убаци на расходну страну буџета. Тај трошак значајно је увећао и очекивани минус у буџету на 2,2 милијарде евра. Толики дефицит од око 2,9 одсто БДП-а има посебну специфичну тежину ако се има у виду да су до почетка септембра укупни приходи буџета били за 130 милиона евра већи од расхода. И то упркос рекордном августовском минусу од скоро 475 милиона евра.

Тај неславни рекорд ће, по свему судећи, у октобру бити оборен због исплате прве рате за рафале и трошкова градње Националног стадиона и припрема за Експо 2027. До краја септембра само за финансирање стадиона исплаћено је више од 230 милиона евра, а за Експо више од 290 милиона. Укупно за ова два пројекта 520 милиона евра. При томе су ребалансом само расходи за набавку рафала, Експо, Национални стадион и пругу од Земун поља до Сурчина повећани за 778 милиона евра или 91 милијарду динара у односу на оригинални буџет.

Куповина рафала књижена је у као један од највећих „капиталних пројеката“ у капиталном делу буџета Министарства одбране. У анализи измењеног плана прихода и расхода државе, Фискални савет је приметио нову ставку у буџету од 48,6 милијарди динара. С обзиром на то да је већ било најављено да се ребаланс делом припрема и због набавке авиона од Француске, а те ставке није било у оригиналном буџету, у Фискалном савету су закључили да „нема сумње да се ради о првој рати за рафале“.

Да су били у праву, потврђено је пре неколико дана, с тим што је за прву рату изгледа плаћено 200 милиона динара или непуних два милиона евра више него што је ребалансом било планирано. Додатних 15 одсто или још 417 милиона евра држава ће морати да обезбеди у буџету за наредну годину, за плаћање друге рате, док 2026. доспева трећа, много већа рата од 25 одсто или 691 милион евра. Јавност није обавештена којом ће динамиком бити исплаћен преостали дуг од око 1,2 милијарде евра, али се може претпоставити да ће свих 2,7 милијарди евра Србија платити пре него што добије први од 12 уговорених рафала.

Анализирајући ребаланс буџета за ову годину Фискални савет је констатовао да су због повећаних расхода за Експо и набавке рафала смањен удео саобраћајне инфраструктуре у укупним јавним инвестицијама.

„Из истог разлога, нису онолико колико би било неопходно повећане ни инвестиције у неке друге области, а пре свега у образовање, здравство и заштиту животне средине. Имајући у виду предстојећи период реализације расхода за Експо и опремање Војске, није објективно очекивати да ће се у наредном периоду отворити већи буџетски простор за области које су дугорочно запостављене, попут образовања и заштите животне средине“, закључује Фискални савет, по чијој су рачуници јавне инвестиције у безбедносном сектору скоро удвостручене, али само због куповине 12 француских борбених авиона.

Извор: Радар


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *