УСВОЈЕНИ „ОКВИРИ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА И ДРУГОГ НЕАЛБАНСКОГ СТАНОВНИШТВА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ“

Данас је у Куршумлији одржана седница Председништва Српског националног већа Косова и Метохије на којој су усвојени „Оквири стратегије за опстанак Срба и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији“.

Констатовано је да је са свим националним и политичким институцијама постигнут консензус у двема кључним стварима. Прво, да сви фактори у Републици Србији поштују Устав Републике Србије и Резолуцију СБ УН 1244 , и друго, да се уложе сви политички, безбедоносни и економски потенцијали да се помогне српском народу на Косову и Метохији у његовом националном, политичком, економском и социјалном усправљању.

Председништво је изразило захвалност и задовољство што су у стварању „Оквира стратегије“, у директним разговорима, својим критичким и конструктивним предлозима, допринос дали САНУ, ПроГлас, парламентарне и ванпарламентарне опозиционе партије, удружења, покрети и угледни интелектуалци.

Изражено је жаљење што је СПЦ (патријарх Порфирије и епископ Рашко-призренски Теодосије) одбила да разговара и да својим очинским саветима помогне да „Оквири старатегије“ на најбољи начин одговоре историјском тренутку у коме се налази наш народ. Такође, на захтев Председништва СНВ КиМ да својим научним потенцијалима помогну у што бољем дефинисању Стратегије, није одговорио ни Ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Председништво је одлучило да се „Оквири стратегије“ упуте свим националним и државним институцијама, као и Српској православној цркви, док ће од парламентарних опозиционих партија затражити да „Оквире стратегије“ Српског националног већа Косова и Метохије представе на првој наредној седници на којој ће тема бити Косово и Метохија.

Такође, донете су одлуке о неким кадровским променама и кооптирању нових чланова Председништва и његовом подмлађивању.

Уједно, обавештавамо јавност да је седница Председништва СНВ КиМ одржана ван Косова и Метохије, у Куршумлији (а не у Грачаници) због забране директора Дома културе у Грачаници да СНВ своје седнице одржава у просторијама Дома.

У Куршумлији, 20.10.2024. године.

Како радили, тако нам Бог помогао!


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *