У последњих неколико месеци, покрет Моба прима велики број жалби становника Бора, Ниша, и целокупног хомољског предела. Жалбе се односе на отимање земље, шума и имања од стране рударских компанија, многобројне бушотине, неовлашћену каптажу речних и осталих водотокова, сатирање водоизворишта, нелегалну сечу шума, пробијање планинских путева за тешку механизацију, свеопште загађење и уништење не само западне Србије, већ и природних ресурса источне Србије.

Грађани са посебном забринутошћу и негодовањем извештавају о томе да надлежни органи Републике Србије, инспекције, полиција и правосуђе, по пријавама поступају супротно законима на снази, на штету оштећених, а у корист мултинационалних компанија које се на терену понашају као класични окупатори.

Локални адвокати нас обавештавају да су првобитни судски процеси и пријаве против рударских компанија, у почетку биле третиране и вођене у складу са законима на снази, али је после извесног броја пресуда у корист оштећених, дошло до потпуне промене понашања код судија, који су као по команди кренули да пресуђују против народа, а у корист рударских компанија, што је изазвало салве беса код оштећених грађана. Имамо и узнемирујуће назнаке са терена да су грађани појединих села и приградских целина зајечарског и тимочког региона, нпр. Николичево, Звездан, Рготина, спремни да имовину и опстанак бране и оружјем ако затреба!

Увидом у доступну документацију, покрет Моба је утврдио да се ради о „почетку бушења за  Београдски бакар пројекат (Belgrade Copper Project)“, како је званично 27. септембра 2024. објавила аустралијска рударска компанија Apollo Minerals.

Даљим увидом, Моба је дошла до сазнања да поменута рударска компанија намерава да отвори бушотине у реону места Студена, близу водоизворишта града Ниша, дубоку 600м, са очекивањем да се будуће налазиште имати бар 500м наслага бакра и сребра, а потом и бушотине у пределу Доња Мутница, Копајска Река и Лиса.

Мапа тренутних и будућих рудника на територији Републике Србије обележава кинеску државну рударску компанију „Zijing Mining“ на локалитетима Чукару Пеки и Бор-Мајданпек где црпе бакар и злато, компанију „Dundee“ на локацији Тимок где црпе злато и друге племените метале, а недалеко одатле исто на Тимоку, компанија „Mundoro Capital“ takođe otvara rudnik.

Крајњи југоисток Србије на граници са Северном Македонијом преузима рударска компанија „Medgold Resources – Tiamino AU Project“, такође рудник злата. 

Овом списку треба додати два рудника на западу Србије, „Rio Tinto – Jadar Li-borate“ и јавности тренутно потпуно непознат оближњи пројекат „Volt Resources – Jadar North Li-Borate“.

У целој причи око бушотина и рудника широм Србије појављују се и компаније „Edelweiss Mineral Exploration DOO Beograd“, са једним запосленим и „Nevsun“ кога је усисао „Zijin“. Даље претраживање доводи до могућег закључка да су све наведене компаније заправо продужене руке кинеске компаније, а пре „усисавања“ неке од њих биле су оптужене и суђене за масовно кршење људских права и робовских радних услова својих рудара у рудницима у Габону и широм света.

Постоји више него основана сумња да су сви „рударски“ подухвати у Републици Србији плод високо коруптивних и закулисних радњи владајуће мафије и братије која у садејству са страним мултинационалним компанијама распродаје рудна богатства и остале природне ресурсе од општег националног значаја. Та распродаја нема за циљ само лично богаћење, већ и тешко економско подривање државе и увлачење свих становника у дужничко ропство. То је удар на уставни поредак и предавање државе и становништва у руке непријатеља. 

Моба обавештава све грађане Републике Србије, да будућност лежи у производњи хране, воде и чистом ваздуху, а не у прекопавању и претварању Србије у руднике Мордора.

Морамо као један сви пружити одлучан и максималан отпор рударењу широм Србије. Злато, сребро, бакар, цинк, литијум – немају никакву вредност у поређењу са пољопривредном производњом, здравом храном и чистом водом. То је будућност Србије и наше највеће благо. 

Моба позива све патриотске и опозиционе снаге, све грађане и удружења, дијаспору, на одлучан отпор прекопавању и тровању Србије.

Моба позива све опозиционе парламентарне странке и посланике, да моментално врате мандате народу и стану у јединствени фронт за одбрану Србије од издајника и за повратак уставног поретка на целој територији. Само удружени можемо се одбранити од мафије и окупатора. 

Да би кренула напред, Србија прво мора да стане. 

Немамо времена за партијско трвење и калкулације, време нам истиче.

Окупимо се око једне заједничке тачке – борба за ОПСТАНАК!


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *