У недавним дешавањима, истакнути руски медијски канали отворено су критиковали председника Србије Александра Вучића, приказујући га као издајника који ради против Русије и председника Владимира Путина. Руски ТВ канал „Соловјов лајв“ је преносио оптужбе.

Новинар Игор Пшеничников је у емисији истакао да су српски медији, наводно под утицајем владе, покренули антируску кампању. Према његовим речима, крајњи циљ је да се српско јавно мњење помери са проруских осећања на проевропски, антируски став, потенцијално приближавајући Србију Европској унији и НАТО.

На почетку емисије је Пшеничников нагласио:

“Ја хоћу, пре него што испричам нешто о тим новим таласима анти-руске кампање, које сада пратимо у Србији, хоћу да направимо увод и хоћу да то наши гледаоци разумеју и схвате. Треба пажљиво одвојити Србе од њиховог руководства. Срби су традиционалан народ који увек сматрао себе нашим пријатељима. Нас сматрају такође својим вечним савезником и пријатељима, засновано не само на заједничкој православној вери. Они памте одлично зашто је Русија ушла у Први светски рат, а ступила је, да напоменем ко не зна, да би спасила Србији, која је била нападнута од Аустроугарске. Ми смо ступили у рат и изгубили своју државу фактички. Срби то одлично разумеју и чак покољења Срба, који преносе од уста до уста, као својој мајци ту љубав, према Русији и Русима.”

Сада о томе шта се дешава у Србији сада, наставио је Пшеничников.

“Значи, напомињем да одприлике пре недељу и по дана, десило се не тако гласан, али не тако гласан зато што код нас нису толико посветили пажње, скандал. Значи председник Владимир Путин је позвао јавно председника Србије Вучића да учествује на самиту Брикса у Казању и буквално следећег дана, председник Вучућ је изјавио да он не може да дође у Казањ, зато што има друге важне сусрете. Успут, тај важан сусрет је долазак Доналда Туска, пољског премијера у Београд и како сматрају стручњаци, значи људима којима су доступни инсајдери српски, да је он ту посету организовао по позиву Вучића, који је молио Туска да дође у Београд баш зато да би рекао Москви, да он-Вучић, не може да дође у Казањ.”

Пшеничников је нагласио да је руководство Србије на страни САД- и НАТО-а и зато су се укључили у анти-руску кампању:

“Сада следеће, хоћу да кажем да ми пажљиво посматрамо шта се дешава у Србији и не скривамо у јавним листама да је руководство Србије на страни САД-а и НАТО-а, анти-руској листи, о томе и пишем и српски медији, који су под потпуном контролом председника Србије, они су се укључили у такву фактички анти-руску кампању зато да би претворили русофилију у Србији у русофобију.

Зашто то раде, зато што да би на крају крајева, када се постави питање уласка Србије у НАТО, да у српском друштву не би било никаквих противљења поводом тога.

“Наслови у српским новинама, које прате тај процес, у ствари су некаква фантазмалогија. Они приближно то овако преносе, значи Јељцин је продавао Хрватској ракете са којима су Хрвати требали да униште Београд. У чему је поента, значи Срби који су вековима били спремни да положе своју главу за Русе, изненада виде да Руси играју некакву двојну игру. Људи који су природно необавештени, они нису спремни да прате ток историје, да посматрају и схватају ситуацију. Они су чак спремни да поверују највероватније, ја тако сматрам, са гледишта како је то презентовано.

У исто време, парарелно, објављују се чланци о томе како је добра садашња српска власт, они, значи, нису забранили руским медијама да раде на територији Србије и тако, ја цитирам – Путин спроводи своју пропаганду на Балкану зато што је тако добар Вучић, он је русофил и зато није забранио руску пропаганду, а Путин, такав лош, то искоришћава.

Разумете какав је контекст, ако представити то погрешно, по номиналној вредности, добијамо да су Руси такав олош, значи…”

На кометар Соловјевог да су још једном су направили провокацију итд., итд., Пшеничников је одговорио:

“Да, тако је. Они указују, ми смо гинули под америчким ракетама, мало то што нам нису помогли, како смо желели и очекивали, тада су они још и Хрватима допремали ракете, да би они бомбардовали главни град. И у позадини тога, како је Вучић, значи он не забрањује руским медијима да раде у Србији, само Путин спроводи пропаганду на целом Балкану.

Ја мислим да су коментари излишни. У том контексту могу да напоменем да се одмах спомиње и то јавно одбијање Вучића да путује у Казањ. А осим тога хоћу да кажем још једну ствар, веома интересантну. Буквално прошле недеље, министар спољњих послова, Марко Ђурић, српски, је путовао у Вашингтон и потписао је тамо крајње илегални споразум, стратешки договор о сарадњи САД-а и Србије у области енергетике.

А зашто? Он је такав простак, тај министар спољњих послова. Говори, то је потребно нашим западним партнерима да би оснажили нашу, српску енергетску сигурност. Али по тексту схватам да је реч о отказивању руског гаса. Али сами српски стручњаци називају то – “тихо самоубиство Србије”.

Ми видимо шта се дешава са Немачком сада, која је остала без руског гаса, шта се дешава. Сва индустрија се сели у САД, цене расту итд. Ауто-индустрија већ пропада и без обзир ана то, тај Марко Ђурић, говори да се ради о безбедности Србије. Како хоћете, тако и мислите.”

Опозиција српска стално на то упозорава, да је Вучић такав, он је интересантан, под наводницима, без наводника итд, напоменуо је Соловјевов. На то је Пшеничников одговорио:

“Дозволите, ја хоћу да цитирам патротску српску опозицију, која назива Вучића највећим издајником свих времена. Највећи издајник Србије свих времена. Он издаје интересе Србије и издаје интересе Русије. Ето, ако хоћете да знате шта Срби говоре о свом председнику.

Но, ви сте апсолутно у праву када сте поменули наше досељенике у Србији. И Срби, у њих апсолутно откривене уши и очи. Они прекрасно разумеју све у вези тих људи. Ја сам разговарао са Србима, својим пријатељима, они дају веома непријатне карактеристике тих персона. И ка себи их близу не пуштају, да би разумели, ти наши бегунци, они не добијају тамо осећај солидарности и љубави. На њих гледају као на издајнике, то је као прво. А друго и главно, то што се сад сва та дешавања, да би оценили Русију и представили Русију негативно у очима Срба, то се ради зато да би се направило потребно јавно мишљење о томе када Вучић откривено каже о неопходности ступања Србије у НАТО.

Сада, тај човек, тај председник, сваки политичар који директно каже о неопходности пресједињења алијанси, он би фактички поставио себи крст. Зато је потребно постепено изградити такво јавно мишљење у Србији, које ће на крају да прихвати ту страшну, за себе, мисију.

Имам пример. Поред Србије се налази занимљива држава, Црна Гора. Некада је била у заједничкој држави са Србијом, сасвим недавно у 90-им. Црногорци су такође Срби, који се прекрасно односе према Русима. Како се то тако десило? Црна Гор је већ у НАТО-у. Још од 2019. године. Исто на тај начин, тај избезумљени лидер Црне Горе, Ђукановић, исто се клео и јавно говорио о љубави према Србији и Русији. А ништа мање, него одвео земљу у НАТО.

И како је то било урађено? Црногорци су протестовали против тога, никакавреферендум нико није тамо спровео. Било је гласање у парламенту црногорском, у потпуности контролисаном парламенту . И парламент је наводно гласао за ступање у НАТО. Ето, таква је шема, која се очекује да се деси такође и у Србији. Ако чак смисле да то ураде у ближој будућности, природно они се неће осмелити да спроведу референдум зато што ће Срби рећи “НЕ” и они ће просто да преврну земљу тада. А све ће то бити урађено кроз Скупштину, кроз парламент, који сто посто контролише Вучић.”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *