Јавно одбијање председника Србије Александра Вучића да прихвати позив председника Русије Владимира Путина на самит БРИКС-а у Казању добило је свој логичан наставак.

Србија и САД потписале су у Вашингтону „стратешки енергетски споразум“. Текст споразума се чува у тајности – бар док не стигне у Скупштину (парламент) на ратификацију. Али ово је јавна тајна. Свима је јасно чија је то стратегија.

Министар спољних послова Марко Ђурић, који је потписао документ у име Србије, рекао је да су „амерички партнери заинтересовани да Србија што више диверзификује своје гасне линије“. Он је рекао да ће „енергетски споразум са САД смањити зависност Србије од фосилних горива”, односно од руског гаса. Ово партнерство, рекао је он, „не ради се само о енергетици, већ о јачању наших односа са Сједињеним Државама, нашим непоколебљивим савезником“.

Помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат рекао је да је ова диверзификација „кључ безбедности“. Њега понавља и Марко Ђурић: „Потпуно сам уверен да ће ови напори диверзификовати наш енергетски микс, ефективно доприносећи дугорочној енергетској безбедности Србије.”

Али ово није српска безбедност. Говоримо о одвајању Србије од Русије у свим правцима, па и економским. Ово је потврда америчких интереса на Балкану.

Србија је остала последње острво формалне независности од Сједињених Држава. Сада ово формално независно острво више не постоји. Српска независна штампа пише да су САД сада према Србији поступале на исти начин као и према Немачкој када су дигле у ваздух гасовод Северни ток. Ово је „диверзификација“ на амерички начин. Само у Немачкој су САД користиле метод саботаже у односу на Србију, био је довољан потпис министра спољних послова Марка Ђурића.

Србија се, наводно, већ обавезала да ће годишње куповати 400 милиона кубних метара америчког течног гаса, који се испоручује преко терминала грчке луке Александрополис. И што је најзанимљивије: Џефри Пајат описује овај стратешки споразум Србије и Америке као „празно платно на коме можете да сликате како желите“. Односно, и обим залиха и њихова цена зависиће од самовоље Американаца.

Пише: Игор Пшеничников на свом Телеграм Каналу (текст са руског превео админ Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *