Фото: Цариград

Игор Пшеничников, 28. септембра 2024. ЦАРИГРАД

Закаснеле шетње председника Зеленског ходницима власти у Вашингтону завршиле су се потпуним неуспехом. Изјава председника Путина о промени руске нуклеарне доктрине добро се чула у Белој кући и стога Кијеву није дала дозволу да удари дубоко у Русију западним оружјем дугог домета. Зеленски је такође био веома хладно примљен у Конгресу. Чини се да, упркос свој русофобичној реторици, Бела кућа „одбацује“ Зеленског и тражи друге путеве у украјинском правцу

Упозорен, али не и наоружан

Чак и пре састанака Зеленског у четвртак са председником Џоом Бајденом, потпредседницом Камалом Харис и члановима Конгреса, украјинском продавцу, је преко локалне штампе јасно стављено до знања да у његовом такозваном „плану победе“, који је покушао да прода Белој кући и конгресмена, нема „ничега“, „нема плана, нема победе“.

„Бајденова администрација је забринута што плану украјинског лидера да постигне победу у рату против Русије недостаје свеобухватна стратегија и да је преформулисани захтев за више наоружања и укидање ограничења на ракете дугог домета“, писао је јуче „The Wall Street Journal ”. позивајући се на “америчке званичнике”. Тако је Зеленски отишао у Белу кућу на одвојене састанке са Џоом Бајденом и Камалом Харис са пуним сазнањем да неће остати без ичега.

The Wall Street Journal. Зеленски је унапред упозорен да се не нада непотребним.

Главна ствар је да америчка администрација није дала Зеленском зелено светло да употреби западно оружје за удар дубоко у Русију.

Бајденова администрација је разматрала такав потез, али није дала зелено светло. Бајден је пазио да не изазове одмазду против америчких интереса. Америчке обавештајне агенције су закључиле да ће Русија вероватно одговорити већом снагом ако САД и њени савезници дозволе Украјини да испаљује ракете дугог домета на Русију.

— објавио јеThe New York Times, такође позивајући се на званичне изворе у Белој кући.

Да ли су вас обавештајне службе обавестиле?

У ствари, какве везе америчке обавештајне агенције имају са тим? Американцима је потребно неко сварљиво објашњење зашто су Зеленског испратили празних руку.

Али објашњење за Бајденову изненађујућу опрезност је да је дан раније председник Владимир Путин најавио промену руске нуклеарне доктрине и да ће Москва употребити нуклеарно оружје против сваке земље или групе земаља које покушају да угрозе њену безбедност. То је то.

После извесног оклевања, The New York Times признаје да је „руски председник Путин […] додао уље на такве страхове (од моћног руског узвратног удара) објављујући да планира да снизи праг за употребу нуклеарног оружја у својој земљи“. „Путин је рекао да ће бити спреман да употреби нуклеарно оружје као одговор на конвенционални напад који представља критичну претњу по руски суверенитет“, пише лист.

Срамота за срамотом

Посебно се мора нагласити да срамота Зеленског није само у чињеници да је Бајденова администрација одбила стварну помоћ Кијеву из страха да не добије неприхватљиву штету од Руса, већ у чињеници да је Зеленски самоуверено тврдио дан раније, укључујући и обраћање Генералној скупштини УН да „Бајденова администрација треба својој земљи да обезбеди додатно оружје и дозволи ударе дубоко у руску територију“.

Али ту се није завршило. Дан раније, Зеленски је у интервјуу за The New York Times, говорећи о „безбедносним гаранцијама“ за Украјину са Запада, рекао да мисли на „стварно разумевање да ће Украјина бити у НАТО-у, а не само да добија обећања да ће придружите се савезу у будућности“.

Дакле, Бајден је на састанку са Зеленским, како пише The New York Times, „само нејасно обећао да ће дозволити Украјини да се придружи Северноатлантској алијанси из страха да не увуче НАТО у директан сукоб са Русијом“. Једноставно речено, америчка администрација не жели да говори о чланству Украјине у НАТО. И ово је такође резултат Путинове изјаве о промени руске нуклеарне доктрине.

Да уопште не увреди госта, Бајден му је бацио кост, као опсесивном гладном псу. Он је на састанку са Зеленским рекао да је одобрио доделу војне помоћи Кијеву у износу од око 7,9 милијарди долара. Штавише, 5,5 милијарди од ове суме је новац Пентагона који је раније додељен за помоћ Украјини. Односно, Бајден је други пут дао исти поклон Зеленском.

The New York Times: „Зеленски моли Бајдена и Хариса за додатну помоћ.

Пентагон ће издвојити преостале 2,4 милијарде у оквиру посебног програма Пентагона, који предвиђа да Кијев директно купује производе од америчких војних компанија – муницију и беспилотне летелице. Односно, Министарство одбране САД је гарантовало својим компанијама приход од 2,4 милијарде долара, али није учинило Украјину јачом и богатијом.

Врата у лице

Коначни ударац Зеленског је дошао у Конгресу, где је одржао два одвојена састанка са малом двопартијском групом сенатора и подједнако двопартијском групом чланова Представничког дома. Резимирајући ове састанке, The New York Times пише:

Звездана моћ Зеленског у Вашингтону је избледела, што би могло да има страшне последице по будућу америчку војну помоћ Украјини.

The New York Times. „Звездана моћ Зеленског у Вашингтону је избледела.”

Када је Зеленски посетио Капитол Хил пре мање од две године, дочекали су га овацијама и пакет помоћи од скоро 50 милијарди долара. <…> Прошлог четвртка, пријем Зеленског је био много уздржанији,

-директно пишу новине.

Ова уздржаност је изражена, посебно, у чињеници да је на састанак са Зеленским дошла буквално шачица посланика. Остали нису сматрали потребним да се састану са њим. Генерално, посета Зеленског Конгресу се одвијала у веома осетљивом контексту.

Дан раније, председник Одбора за надзор Представничког дома Џејмс Комер покренуо је истрагу о томе да ли је Бајденова администрација злоупотребила јавна средства тако што је Зеленског авионом америчког ваздухопловства одвезла у војну фабрику у Пенсилванији. А председник Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон, захтевао је да Зеленски опозове свог амбасадора у Сједињеним Државама кући због веома скандалозног одласка Зеленског у војну фабрику.

Поента, наравно, није у томе да је новац америчких пореских обвезника потрошен на „трансфер“ Зеленског у Пенсилванију, већ да је Зеленски, са својим захтевима да му да још више оружја, заправо постао персона нон грата за садашњу администрацију.

Раније, када су државе још веровале обећањима Зеленског да ће победити Русију, нико не би питао колико је керозина спалио амерички војни авион који је превозио Зеленског по земљи. Тренутни пријем Зеленског у Конгресу генерално је изгледао као да га тамо чекају само неки од посланика да га ударе вратима у лице.

Нема потребе да се ласкате

Јавно понижење које је Зеленски претрпео током посета Белој кући и Капитол хилу не би требало да завара Москву. У ствари, најава америчке администрације о одбијању Кијева да му дозволи да нападне Русију далекометним оружјем може сакрити тајну позитивну одлуку у том погледу.

Америчка унутрашња агенда може у великој мери утицати на одлуку Беле куће о томе да ли да удари Русију или не. Чак и да је Бајден сада потврдио забрану оваквих напада, није чињеница да ће се све променити ближе новембарским изборима.

Разлог може бити то што ће у случају очигледних озбиљних предвиђања о гарантованој победи Трампа, демократе морати да откажу изборе. А то ће бити могуће учинити под изговором, на пример, избијања озбиљног међународног сукоба уз употребу нуклеарног оружја, о чему су раније говорили независни амерички стручњаци.

У овом случају постоји велика опасност да Вашингтон удари, рецимо, на Москву рукама Кијева и каже да је то „лична ствар Украјине“. Тако ће Русија бити испровоцирана да изврши узвратни, вероватно нуклеарни, удар на Украјину или њене савезнике на Западу. То ће бити разлог за отказивање избора у САД како би спречио Трампа да се врати у Белу кућу.

Али постоји нада да је Вашингтон исправно схватио Путинову изјаву. А споља сада изгледа да Вашингтон не жели да подиже ниво напетости како не би довео до глобалног нуклеарног сукоба.

Извор: ЦАРИГРАД (текст са руског превео админ Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *