Овако изгледа језеро код Горњих Недељица, које се налази у близини бушотине, које је Рио Тинто урадио у истраживачке сврхе. Не треба много мудрости да се схвати шта нас чека, ако дозволимо рударење.Овако изгледа језеро код Горњих Недељица, које се налази у близини бушотине, које је Рио Тинто урадио у истраживачке сврхе. Не треба много мудрости да се схвати шта нас чека, ако дозволимо рударење.

За Глас Јавности је говорила Др Драгана Ђорђевић, научни саветник на НУ Институт за Хемију, Технологију и Металургију, и објаснила каквим манипулацијама се бави власт у Србији да би преварила народ.

“У српској академији науке и уметности је 2021., 6. и 7. маја одржан научно-стручни скуп где је одржана прва јавна расправа на тему пројекта у Јадру. Значи, власт бежи од те јавне расправе. Јавна расправа је одржана у српској академији науке и уметности. Били су позвани људи који се противе пројекту, из научне заједнице, били су позвани представници наше Владе и били су позвани представници компаније Рио Тинта.

Господин који је радио у Јарославу Черни и који се бави водама и отпадним водама, извесни Првослав Марјановић, је одржао, односно изложио, свој рад на тему пречишћавању отпадних вода из постројења. Поменуо је технологију двоструког “Reversа Osmosа”, што је нонсенс, јер та технологија не може да се користи за пречишћавање прљавих вода. Врло брзо би се запушиле поре, то ради на микро пора. Врло брзо би све оне запушиле и не би била више функционална.

Онда смо ми закључили да би та технологија заиста постојала ту, али не за пречишћавање отпадних вода, већ за пречишћавање улазних вода, јер њима треба, јер њима треба изузетно чиста вода за добијање производа литијум карбоната који је високе чистоће. Да би добили производ високе чистоће морају да имају високо чисту воду. Они ту технологију представљају као технологију за прередају отпадних вода, не указујући на то да ће та изузетно чиста вода проћи кроз технолошки процес пречишћавања литијума, односно пречишћавања литијум-каробоната из руде и она ће се након тога запрљати. Дакле, они ће прљаву воду пуштати у Јадар!

Погледајте снимак.


Рио Тинто МАРШ из Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *