Недавно је Фајненшл тајмс објавио текст с податком да је Србија индиректно, преко других земаља, од почетка руске инвазије на Кијев извезла у Украјину гранате у вриједности од 800 милиона еура. А пре пар дана је у Србију дошао заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко, који је разговарао с Вучићем али и са потпредседником Владе Александром Вулином, министром спољих послова Марком Ђурићем и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем. Са министаром без портфеља у Влади Ненад Поповић положио је венце на споменик ослободиоцима Београда, Вечна ватра и Споменик војнику Црвене армије.

Имајући у виду да посета Грушкова долази у тренутку након што је објављен текст Фајненшл тајмаса, многи су се запитали да ли је то заправо главни разлог посете. Појавиле су се и спекулације да Грушков љут отишао из Београда будући да је на питање о оружју добио исти одговор који је и јавност у Србији а то је да Србија почива на својим националним интересима и да не одговара за своје оружје након што је продато.

Такође се наводи да је Грушков био незадовољан медијском покривеношћу његовог доласка, иако су западни медји приметили супротно, односно да је за разлику од прошлог пута Вучић на Инстаграму објавио слику с њим. И руски медији су посебену пажну посветили овом сурету.

Шушка се и да је Путин љут на Вучића те да му се није јављао на позиве, чак три пута. Вучић је на то реаговао, али само у делу који се односи на Путина.

„Све што је написано представља ординарну лаж. Желим да обавестим грађане да имамо веома коректне односе са Руском федерацијом, да нисам покушао, ниједном, да разговарам са Путином, али ми је интересантно како они који се заклињу у тобожње западне вредности, али кад је у питању напад на власт у Србији, за мање од 24 сата постају највећи Русофили. Толико о принципима“, навео је Вучић.

Ипак, да је ово уздрмало председника Србије, указује и изненадно сазвана конференција за новинаре у петак на којој је навео да се то никада није догодило у претходних 12 година колико је на власти.

„Имамо традиционално добре односе и међусобно поштовање које подразумева да када неко хоће разговор добије га“, казао је Вучић.

На питање новинара да ли је са Грушковим било речи о муницији која завршава у рату и констатацију да председник РС Милорад Додик често иде у Москву, одговара да је он иде често и да је и он имао позиве на све форуме али да је сматрао да није време и тренутак како би сачувао тешко стечену позицију Србије да буде једина земља у ЕУ која није увела санкције Русији.

Наводи да је са Путином имао увек важне консултације и захваљује му се на подршци око резолуције о Сребреници у УН. Каже да је међу 23 тема са Грушковим он покренуо ону о муницији и да је све разјашњено.

Дипломатски извори Данаса блиски западним амбасадама сматрају да је наивно веровати да Русија до текста ФТ није знала где завршава српско оружје, те да је могуће незадовољна тиме, и сматрају да разлоге посете Грушкова треба тражити у другим разлозима и услугма које Вучић чини Путину и за које Запад такође зна. Наши саговорници наводе оно за њих најочигледније, давање српског држављанстава и отварање руских фирми.

Анђелковић каже да је Русија велесила која крајње прагматично штити своје интересалие, а очито процењује да јој се исплати да настави сарадњу са председником Србије.

– Руска страна је сигурно и пре него што је тим питањем западна штампа почела да се бави, добро знала да Вучић омогућава индиректно снабдевање украјинске војске из Србије муницијом, гранатама и ракетама за вишецевне системе. Зашто Руси преко тога прелазе па и активно подражавају шефа нашег аутократског режима, тешко је рећи. Американци то раде јер се одриче Косова и тако им омогућава да то за њих непријатно поглавље буде затворено – каже Анђелковић.

Како додаје, када је Кремљ у питању, само можемо да нагађамо, највероватније је, каже, да се ради о руској унутрашњој пропаганди као мотиву.

– Руси и када подржавају борбу у коју је њихова држава ушла, нису срећни што је присиљена да се оријентише ка Азији и Африци. Многима смета што су Северна Кореја и Иран данас стратешки партнери Москве, па то што се представља да је Београд уз њу свим срцем и душом, за њих је једна врста мелема на рани. Теши их то да Руска Федерација има „правог пријатеља“ западно од некадашње совјетске границе. Проблем са тим пријатељством је у томе што то није истина када се ради о спрском режиму. Друго, пријатељство је двострано. Ако руски режим подржава Вучића који ради против Србије и њеног народа, како нам је онда официјелна Моска пријатељски фактор? Једно је позерско или право пријатељство између властодржаца, а друго су односи међу државама који морају да се заснивају на уважавању међусобних националних интереса – указује он.

Према његовим речима, све више грађана Србије и који су наклоњени Русији тако мисле, па ако Кремљ настави да ради оно што сада чини, успеће што НАТО пропаганда није годинама – окренуће велики део народа Србије против себе.

– Оно што је краткорочно сурово прагматично, средњорочно често погађа свакога ко се саможиво понаша, што Вучић ради у односу на Русију али и руска власт када се ради о српском народу – каже он.

Додаје да истраживања показују да је огромна већина Вучићевих бирача русофилски и национално оријентисана.

– Многи који су га из те категорије јако подржавали данас и када то настављају да чине, колебају се и нелагодно осећају. Виде да нешто није у реду. Колико год режимска пропаганда била хипнотичка, толики је раскорак између патриотских дела и антинационалних поступака Вучића и доглавника, да многи из кошмарног сна почињу да се буде. Ту Русија јако помаже Вучићу. После његових косовских поступака, који су према Уставу Србије несумњиво велеиздајнички, редовно добија похвале од руских званичника да брани Косово и на друге начине штити српске интересе – описује он начин на који Русија помаже Вучићу.

Сматра да тако Русија ставља печат на његов фалсификовани патриотски сертификат.

– Да није таквог, према српском народу некоректног понашања Москве, био би још много већи пад рејтинга напредњака и Вучића. Део њихових поколебаних бирача резонује – ваљда Русија зна шта ради. Морали би да имају у виду да и под условом да Кремљ стварно зна шта ради, има примарно у виду своје а не српске интересе – закључује Анђелковић.

Дипломатски извори Данаса додају да је Вучић најбољи партнер Путину, јер је Русија у рату и Путин нема времена да себи сада прави новог савезника и лидера у Србији од десничарских и русофилских политичара који немају јако упориште у јавности, а којима је у интересу да свађају Вучића и Путина пласирањем разних инфромација. Они указују на то да Додик свако мало иде у Москву и да то може и Вучић али да је проценио да му то ипак није у интересу.

Подсетимо, Вучић и Путин су од почетака рата у Украјини у фебруару 2022. разговарали телефоном у мају те године и то о уговору о гасу, а касније нису имали билатерлане сурете осим што су обојица присуствовали на кинеском самиту Појас и пут, а Вучић му је ове године написао писмо у којем му честита изборну победу.

Извор: Danas

Повезани чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *