Фото: МитрополијаФото: Митрополија

Споразум којим је прекинута агресија НАТО на Савезну Републику Југославију, потписан је пре 25 година, 9. јуна 1999.

После петодневних тешких преговора и 78 дана бомбардовања СРЈ, потписан је војно-технички споразум, касно ноћу 9. јуна у 23.45 часова, на војном аеродрому код Куманова.

Потписали су га Мајкл Џексон, британски генерал, потом командант КФОР-а до октобра 1999. године, у име НАТО, и генерали Војске Југославије и полиције Србије Светозар Марјановић и Обрад Стевановић, као представници Савезне Републике Југославије.

Војно-техничким споразумом одређен је рок од 11 дана за повлачење снага Војске Југославије и Полиције Србије са простора Косова и Метохије. Уместо њих у јужну српску покрајину доведене су јединице КФОР-а, већином из земаља чланица НАТО.

Наредног дана обустављена је агресија НАТО на Савезну Републику Југославију. Истог дана, 10. јуна 1999, усвојена је Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

Војно-техничким споразумом предвиђено је размештање међународних снага на Косову и Метохији, под покровитељством Уједињених нација, које су „овлашћене да предузимају све неопходне акције у циљу успостављања и одржавања безбедног окружења за све грађане“.

Најзначајније одлуке Кумановског споразума биле прекид непријатељстава између НАТО-а и СРЈ, повлачење припадника ВЈ и МУП-а Србије с простора Косова и Метохије најкасније до 20. јуна у поноћ, успостављање копнене и ваздушне зоне безбедности од административне линије Косова и Метохије према централној Србији и да КФОР преузима обавезу хитног разоружавања и расформирања илегалних јединица и формација ОВК. Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244. Последњи ваздушни напади НАТО-а на СРЈ изведени су 10. јуна 1999. године у зони села Кололеч, код Косовске Каменице, у 13.30. На касарну у Урошевцу последњи пројектил пао је у 19.35.

Споразумом из Куманова успостављена је и копнена и ваздушна зона безбедности, које су се протезале пет, односно 25 километара у дубину територије централне Србије.

Повратак војске СРЈ у копнену зону безбедности омогућен је 2001. године, а ваздушна зона безбедности је укинута 2015. године.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *