Данас је Преображење, једно од највећих хришћанских празника. Преображење Господње је у православљу познато као летње Богојављење, непокретни је празник и сваке године се прославља 19. августа. Пада увек у време Госпојинског поста, па су зато посне и православне трпезе.

Празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје потоње страдање и славу.

Велики број православних храмова посвећен је овом празнику.

На иконама Преображења, које се налазе на иконостасима православних храмова, слика се Исус Христос на Гори окружен светлошћу, са Илијом, Мојсијем и тројицом апостола који уплашени леже на земљи.

У православним храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се, према православном српском обичају, први пут једе на овај празник.

Текст Млађана Беочанина Рашчанина

У име Оца, Сина и Светога Духа, да је Преображење сваком човеку дато на духовно Васкрсење и Спасење.

Рађање, узрастење уз Божије допуштење “живом” надом у живот на Небеском Царству, вером у свемоћ Створитеља, Утешитеља и Спаситеља Бога, Оца нашега, љубави према Богу и ближњима и свему добром што је Бог створио свим срцем и душом испред свих и свега, Бог доноси и поклања човеку Преображење.

Преображење “јесте” било је и сада је Духовно Просветљење од човека испуњеног грехом телесних страсти и сласти, чини чудо и мења човеков образ испуњен грехом вере у себе у образ човека у Богу, који дише и мирише Богом живим.

Преобрази се Син Божији, Сунце на Небу, лист у гори, вода у реци, ветар у планини, да покаже човеку пут који води после Преображења у Васкрсење и Вазнесење.

Хвала и слава Богу за све што Бог чини да се човек спаси од онога што ће сваком човеку доћи као лопов у тамној ноћи. Нека је Преображење сваком човеку наук којим путем се иде у Спасење. Ко може да прими нека прими речи Божије из Јеванђеља Христовог.

Амин, Боже опрости и помози+++ 19.8.2024.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *