Преорана српска гробљаПреорана српска гробља

Председник градског Црквеног одбора из Косовске Митровице, Нешко Милановић, поднео је данас кривичну пријаву ткз “косовској полицији” против НН лица, због скрнављења старог градског суводолског гробља у северном делу Косовске Митровице.

Шиптари су започели градњу пута овог месеца до напуштених албанских кућа, чија је реконструкција недавно кренула у оквиру најављеног програма повратка Шиптара у насељима Брђани и Микронасеље.

Пут до тих кућа, када је реч о Микронасељу, требало је да прође преко сада већ изораног старог градског гробља, чији би споменици могли бити стари неколико стотина година. Део старог гробља, где су тешке машине прошле, већ је начинио знатну штету овом старом гробљу.

Више споменика је уништено и оштећено, а гробови су прекопани до те мере да се већ данима виде људске кости.

Део ових људских костију чланови Црквеног градског одбора пронашли су у шуту, које је грађевинска компанија избацивала поред реке Ибар и код Војног ремонта.

Очигледно, због притиска медија, Шиптари су се јавили и тврде да се највероватније ради о грешци ткз “косовског министарства за инфраструктуру”, а да ова локална самоуправа није била обавештена о радовима.

Упркос томе, касно синоћ, ткз “министарство администрације и локалне самоуправе” саопштило је да ткз “влада” у Приштини не изводи ове радове.

Извор: Коссев

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *