Фото: commons.wikimedia.org by Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0

Председник Србије Вучић потписао антируску декларацију о Украјини

Председник Србије Александар Вучић и лидери других земаља југоисточне Европе потписали су декларацију којом осуђују руске акције у Украјини. Документ је усвојен 9. октобра на самиту Украјина-Југоисточна Европа у Дубровнику, Хрватска.

Декларација се састоји од 14 ставова. Поред Вучића, документ су потписали:

Хрватски премијер Андреј Пленковић,
Председник непризнатог Косова Вјоса Османи,
Председник Црне Горе Јаков Милатовић,
Председница Словеније Наташа Пирц-Мушар,
албански премијер Еди Рама,
Председавајућа Већа министара Босне и Херцеговине Бориана Кришто,
Привремени премијер Бугарске Дмитар Главчев,
Грчки премијер Киријакос Мицотакис,
Премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски,
Заменик премијера Молдавије Михаил Попшои,
Румунска министарка иностраних послова Луминита-Теодора Одобеску,
Турски министар спољних послова Хакан Фидан,
и потпредседница Европске комисије Дубравка Шујца.

Декларација осуђује руску „неиспровоцирану, неоправдану и противправну агресију против Украјине“. Поступци Москве представљају злочин против украјинског народа, грубо кршење међународног права и озбиљну претњу миру.

У декларацији се говори о потреби обнављања територијалног интегритета Украјине и наводи се да ће се референдуми одржани у марту и септембру 2024. године сматрати неважећим. Такође се наводи да Крим, Севастопољ, Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожја област треба да се врате под контролу Кијева.

Новинари из Хрватске питали су председника Србије Вучића како он доживљава поенту о увођењу санкција Москви.

„Морам да вас разочарам: ова тачка је измењена и не каже да су земље обавезне — оне су позване да се сагласе са мерама ЕУ“, рекао је српски лидер, а цитирају РИА Новости.

„Ми подржавамо територијални интегритет Украјине (…), али ћемо истовремено и без санкција Руској Федерацији, то је политика Републике Србије“, додао је Александар Вучић.

Поред тога, промењена је и тачка о свеобухватној помоћи Кијеву. Документ не садржи термин “војна помоћ”. Одлучено је и да се ублажи формулација по питању Крима.

Раније је објављено да председник Србије Александар Вучић није први пут после осам година честитао рођендан руском колеги Владимиру Путину.

Детаљи
Александар Вучић је српски политичар на функцији председника Србије од 2017. Оснивачки члан Српске напредне странке (СНС), претходно је био председник СНС од 2012. до 2023. године, први потпредседник Владе од 2012. до 2014. и премијер Србије од 2014. до 2017. Рођен у Београду, Вучић је дипломирао права на Правном факултету Универзитета у Београду. Вучић је своју политичку каријеру започео 1993. године, као посланик крајње десничарске Српске радикалне странке (СРС) у Народној скупштини Србије. 1995. постао је генерални секретар СРС. За министра информисања именован је 1998. године у Влади Мирка Марјановића. Вучић је током свог министарског мандата, који је трајао до свргавања Слободана Милошевића 2000. године, увео рестриктивне мере према новинарима и забранио стране ТВ мреже. После 2000. године био је једна од најистакнутијих личности српске опозиције. Заједно са Томиславом Николићем, Вучић је 2008. напустио СРС и био суоснивач СНС-а, у почетку је био заменик председника. СНС је постала највећа странка на изборима 2012, а СНС је убрзо формирала владу са Социјалистичком партијом Србије. Вучић је именован за првог потпредседника Владе и изабран за председника СНС.

Извор: ПРАВДА (Текст превео админ Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *