Основна школа „21. новембар“ у Гојбуљи, код Вучитрна, каменована је у недељу од стране групе дечака албанске националности, потврдио је за Косово онлајн директор школе Вукашин Митровић, додајући да је том приликом поломљено стакло на вратима и оштећена камера.
Инцидент се, према речима Митровића, догодио у недељу у 17.20 часова.

„Догодио се један инцидент да је група дечака албанске националности у школи 21. новембар у Гојбуљи поломила врата, тачније стакла на вратима, и оштетила камеру. Имамо све доказе снимљене на камери, толико су били упорни док је нису сломили“, истакао је Митровић.

Случај је, истиче, уредно пријављен полицији.

„Дошли су на увиђај полицајци, били су ту и полицајци српске националности, касније је дошао и Кфор. Инспекција из Приштине је узела снимке и видећемо шта ће даље да се догађа са тим случајем, да ли ће привести те починиоце или не. Начињена је материјалнна штета, инспекторат је дао своју процену, негде око 200 евра, тако да је што се тога тиче, увиђај извршен, сада чекамо само резултате“, рекао је он.

Према речима директора, годишње се догоде два до три инцидента – каменовање школе, крађа, провоцирања ђака и особља…

„Једне године су чак покрали инвентар, компјутере и оштетили су баш доста школу што се унутрашњости тиче. Два до три пута имамо те инциденте где каменују школу, ломе стакло, обијају врата, па чак знају децу и особље које ради у школи, а нађе се ван школе, када крену кући, да провоцирају, псују и тако даље“, рекао је Митровић.

Школа, како истиче, има мали број ђака, петнаестак, а страх је присутан како код родитеља, тако и код деце и особља школе.

„Родитељи наравно допрате децу до школе, кад се заврши настава, прате их наставници, разредне старешине или неко из особља које ради у школи. Страх увек постоји, јер смо имали те случајеве да су деца нападана била, чули сте за случај Перића малог када је дете било нападнуто само због тога што је носило крстић око врата. Све је етнички мотивисано, јер пазите, то је село које има већи број становника српског порекла, а Албанци су задњих пар година кренули да се досељавају и они своју школу немају ту у селу, путују до Вучитрна или не знам где иду у школу, и онда они дођу у школско игралиште где имамо терене за фудбал, тобогане, клацкалице и љуљашке за децу, нико им не брани, играју се али оштете и имовину после, а наравно наша деца када они дођу ту морају да се повуку да не би дошло до инцидента“, рекао је Митровић.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *