Петар Петковић истакао је, након нове рунде техничког дијалога у Бриселу, да Приштина одбија да разговара о нацрту статута који је предложила ЕУ, што јасно показује да не жели да формира Заједницу српских општинa.

“Цео дан смо разговарали. Разговори су били тешки и наша страна је била одлучна у изношењу свих аргумената који се односе на поштовање свих постигнутих споразума. Прво смо имали билатерални састанак са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком који је трајао два и по сата. Инстистирали смо на формирању ЗСО, разговарали о несталим лицима, слободи кретања, где смо подвукли да мора да се одблокира српска роба, којој је више од годину дана забрањен улазак на Косову”, рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Он је пренео да се разговарало о мосту на Ибру, а да је српска делегација истакла шта је оно што пише у споразуму, а то је да је неопходно да прво Приштина изврши свој задатак разгараничења у области Сувог Дола, што није урадила.

“Лајчак је још једном потврдио да питање моста искључиво може да се реши у дијалогу, никако једностраним потезима, и мимо дијалога“, подвукао је Петковић.

Он је указао да је после тога Лајчак имао билатерални састанак са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, и да је потом одржан трилатерални разговор – директан сусрет делегација Београда и Приштине.

“Ту смо поново инсистирали на формирању ЗСО, јер је то најважније и кључно питање за опстанак Срба и процес нормализације. Разговарали смо и о примени свих до сада договорених споразума, о енергетици, као и питању званичних посета. Што се тиче званичних посета Бисљими је рекао да га не интересује тај споразум, да га не прихвата, иако смо јасно указали да је то што је мени као главном преговарачу 14 пута забрањен долазак на Косово директно кршење споразума”, објаснио је.

Око енергетике, пренео је, српски тим је јасно показао на који начин функционише Електросевер и шта је урађено.

“Најважније питање је ЗСО. Разговарали смо о начину и мапи пута како да кроз конкретне кораке наставимо пут ка нормализацији односа. Тако је неопходно да Приштина прихвати нацрт статута који је израдила ЕУ. Београд је рекао да је спреман да разговара о том статуту, иако је Управљачки тим направио Статут, и да је добра основа за разговоре о коначном статуту. Бисљими је одбио да разговара о статуту који је израдила ЕУ, а статут је кључан и главни корак ка форммирању ЗСО”, рекао је.

Петковић је указао да су споразумом из 2013. и 2015. године дефинисане надлежности ЗСО и да треба да уследи доношење статута који предтсавља главни даљи корак.

Приштина, према његовим речима, одбија да разговара и о статуту који је израдила ЕУ, што јасно показује да никада неће формирати ЗСО.

“Политика Аљбина Куртија је политика протеривања Срба са Косова, посебно са севера. Истакли смо да је дијалог једино место где можемо да постигнемо компромисна решења и да је Београд увек спреман да разговара”, нагласио је.

Петковић је истакао да прошлонедељно одбијање Куртија да разговара са председником Александром Вучићем јасно показује да Приштина није заинтересована за формирање ЗСО, нити испуњење споразума, ни за процес нормализације, ни даље разговоре.

Трилатерални састанак Лајчака са Петковићем и Бисљимијем, завршен је нешто пре 21.30, након два и по сата.

Извор: Косово Онлајн

Повезан чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *