Главни портпарол за спољне послове Европске Уније фашиста Петер Стано: Рад на дијалогу се наставља и фокус овог рада је заиста на имплементацији онога што је договорено у пролеће прошле године у Бриселу и Охриду. Дакле, ово је веома важно.

Примена договора о регистарским таблицама возила је доказ да је дијалог Београда и Приштине могућ и Брисел у том оквиру ради на примени Охридског споразума који је правно обавезујућ за обе стране, изјавио је данас у Бриселу портпарол ЕК, нагласио је Петер Стано.

Такође је потврдио да ће Дијалог бити настављен чим буде формирана нова влада Србије, а у томе ће, како је казао, ЕК помоћи обема странама, јер „Приштина и Београд треба да спроведу све што је утаначено“.

„То очекују што пре чланице и институције ЕУ“, рекао је.

На питање да ли се може у догледно време очекивати сусрет на највишем нивоу у дијалогу Београд-Приштина, Стано је рекао да се „наставља напредак у дијалогу на свим равнима“ и да ће сусрет Александра Вучића и Аљбина Куртија бити најављен кад се услови стекну и буде утврђен дневни ред таквог састанка.

Замољен да објасни шта ће ЕУ учинити будући да је Вучић у децембру упутио писмо ЕУ у којем је навео да неће применити битне одредбе Охридског споразума, портпарол високог европског представника Жозепа Борела је одговорио да се не може освртати на разна писма и нагласио да „нема сазнања да је Србија званично одустала од примене обавеза из Бриселског или Охридског споразума“.

Он је напоменуо да су оба та споразума правно обавезујућа истакавши да ЕУ помаже обема странама да их примене и ставио до знања да су одредбе споразума постале део процеса који води Србију и тзв. Косово ка прикључењу ЕУ.

На питање једног од новинара „како споразум може бити правно обавезујући ако га две стране нису потписале“, портпарол ЕУ Петер Стано је казао да је он заправо правно обавезујући иако није потписан.

„О овом питању разговарали смо веома опширно у последњих неколико месеци и могу да подсетим да постоји један члан у Бечкој конвенцији који говори какав је споразум обавезујући или не. За нас је ово правно обавезујући документ, правно обавезујући споразум између тзв. Косова и Србије иако није потписан“, подцртао је Стано.

На опаску новинара да Србија не напредује ка чланству у ЕУ и из других важних разлога, Стано је узвратио да се „може рећи да Србија не напредује из других разлога, али ако би се томе додао још један, то свакако људи не би гледали као повољну ствар“.

Борељов портпарол је такође додао да то пажљиво прате ЕУ и САД и изразио уверење да ће ове године обе стране уложити нову енергију у примену Бриселског и Охридског споразума.

Руске тврдње да ЕУ ради против власти у Србији – „потпуна бесмислица“

Стано је изјавио и да су „потпуна бесмислица неки наводи да Европска унија покушава да се уплиће или подстиче процес уперен против владе Србије и то су руске тврдње с којима се треба ухватити у коштац“.

Стано је тиме одговорио на питање новинара како Брисел гледа на тврдње Александра Вучића и Владе да је ЕУ организовала у Србији протесте с циљем рушења власти и да је такво сазнање добијено од руских обавештајних служби.

Рекао је да је „ЕУ на то указала у многим приликама и сад је час кад истински треба да се мисли, говори и делује на европски начин како би тежње да се прикључи ЕУ биле убедљиве“.

По речима Стана, „пут у Европску унију и европска перспектива су стратегијски приоритет које су утврдили и тзв. Косово и Србија и то је јасно довољна побуда, па када се то каже, а ништа не чини да се оствари, то се мора објаснити сопственим грађанима“.

„Није ЕУ та која од Србије или тзв. Косова тражи да се укључи у Европску унију, већ обрнуто, отуд су политичке вође две стране ти који то треба да спроведу“, казао је портпарол ЕК.

Он је тиме одговорио на опаску новинара да не мора нека земља да заврши преговоре и постане чланица ЕУ, што је случај Исланда.

Стано је узвратио да „обе стране имају европску перспективу и обе добро знају шта морају урадити да би се то постигле и оствариле опипљиве користи за њихове грађане“.

„А ми у ЕУ можемо сарађивати са оба партнера једино на темељу онога што су они званично политички објавили и што је заједнички утаначено и помагаћемо им све док та жеља буде на снази“, закључио је.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *