Курти затражио од тзв. катастра да се имовина која је отета, 24 хектара, коначно укњижи на манастир Високи Дечани као “цена” могућег учлањења Косова у Савет Европе.

Манастиру Дечанима се већ осам година потпуно игнорише решење да им се имовина врати.

Гервала је већ писала Савету Европе и тражи да се због враћања украдене имовине “награди” маја месеца ове године учлањењем у СЕ.

Габријел Ескобар рекао је да је одлука Приштине о укњижавању земљишта манастиру Високи Дечани веома тешка, али и важна. Зашто је тешко вратити отету имовину, је већ питање за Ескобара.

1946. године манастиру је одузето 700 хектара

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Држава Србија му је 1997. године вратила 24 хектара, што са двадесетак хектара колико је манастир до тада имао, чини 55 хектара земље.

Враћена 24 хектара су редовно евидентирана у катастру, али их после 1999. године локалне тзв. косовске власти нису признале. Иако манастир и даље користи земљиште, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира на та 24 хектара.

УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ову имовину док се спор не реши пред судом.

У мају 2016. године, након 16 година спорова око власништва над манастирским земљиштем у општини Дечани, сепаратистички тзв. уставни суд тзв. је донео одлуку којом је потврдио претходну одлуку тзв. врховног суда из 2012. године којом је потврђено право својине манастира Високи Дечани над 24 хектара спорног земљишта.

Одлука је потом изазвала опречне реакције међу сепаратистима, најнегативније од стране руководства општине Дечани, које до данас одбија да спроведе одлуку суда и упише земљиште у катастар као манастир.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *