У склопу њихове операције “Љето 92” усташко-џихадски терористи су 08. 06. 1992. кренули у општу велику офанзиву око Сарајева, са нагласком напада на Требевић, са циљем продора у Пале. Тог дана због масовне сахране на Палама настрадалих у Будичином потоку мислили су да ће проћи.

У почетку операције терористи имали су успеха јер су извршили снажан артиљеријски напад комбиновано са бројном пешадијом. Избили су и на требевићку цесту, те продрли неколико километара у дубину територије ВРС. Понадали су се успеху и са моралом наставили напад, али… Храбри српски борци који су бранили своје куће и своју нејач, прво заустављају овај теорористички напад, а онда у силовитом контранападу наносе им стравичне губитке и враћају све положаје те чак праве продор у њихову дубину. Терористи беже безглаво назад у Касабетину.

Терористички фанатици 1. корпуса тзв. Ар БиХ тог дана су имали преко 200 мртвих по сопственим признању а да нису ни покупили све своје мртве по Требевићу. Такође избројали су 736 теже и лакше рањених терориста. Њихов напад, као и цела операција доживио је тотални дебакл.

У одбрани Требевића и Пала нарочито су се истакли, и велики допринос дали борци чете “Петар Пандуревић”, од којих њих 14 са својим комадантом дају и животе за одбрану свог рода. Нека је вечна слава и хвала херојима српским!

Извор: Х налог, ПрагистаСтари


Република Српска – Српска Спарта!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *