Посланичка група „Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић“ поручила је данас да Влада Србије, ако настави да нетранспарентно протежира пројекат „Јадар“, мора да буде свесна да ради погрешно и незаконито, и да ће народ, и стручни и нестручни, реаговати на то бурно.

“Ми снага народа“ се „не може ућуткати или заплашити, јер ово је наша земља, натопљена крвљу наших предака, и ми ћемо као и они бити спремни да и свој живот за њу положимо“, истакла је та посланичка група одговарајући на саопштење „Рио Тинта“.

Посланичка група „Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић“ наводи да је компанија „Рио Тинто“ још далеко од реализације свог замишљеног рударског пројекта, а већ показује како намерава да се понаша у Србији – надмено, агресивно и претеће.Та посланичка група објашњава да је „Рио Тинто“ реаговао на њихово саопштење за јавност у вези са „иницијативом према Уставном суду да по хитној процедури прогласи неуставном и незаконитом Уредбу Владе Србије, донету 16. јула 2024. године, у циљу ‘оживљавања’

Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта ‘Јадар’“.Како се наводи, „‘Рио Тинто’ је непримереним и агресивним језиком напао део њиховог саопштења који говори да је од Суда тражено да донесе привремену меру којом би се забранила примена спорне Уредбе због опасности од настанка ненадокнадиве штете за живот и здравље људи и животну средину“.

„Иако постоји више разлога за овакву иницијативу, који су већ познати и широј јавности као и ‘Рио Тинту’, посланичка група ‘Ми снага народа’ је оптужена да ‘на најгрубљи начин застрашује јавност изношењем лажних информација’“, наведено је у саопштењу.

На основу сопственог документа који у Србији нема никакву правну тежину, нити научну верификацију, „Рио Тинто“ тврди да је ”недвосмислено” доказано да се пројекат експлоатације литијума ”Јадар” може обавити ”безбедно, уз поштовање највиших стандарда животне средине” – и на основу тога оптужује групу „Ми снага народа“ да обмањује јавност.„‘Рио Тинто’ своје оптужбе базира на документима које они зову ‘нацртима студије’ утицаја на животну средину за пројекат ‘Јадар’, коју је сама објавила. Гротескно је то што се од ‘резултата’ тих ‘нацрта студије’ и сам ‘Рио Тинто’ ограђује, па се може закључити да ‘Ми снага народа’ ‘на најгрубљи начин застрашује јавност’ тиме што износи истину“, истакла је та посланичка група.

Посланичка група „Ми снага народа“ поручила је компанији „Рио Тинто“ да су се и у српској и у међународној јавности више пута огласили реномирани стручњаци и институције – укључујући и чланове САНУ, који недвосмислено тврде да ће пројекат ”Јадар” нанети ненадокнадиву штету за животну средину и живот и здравље људи.

“Са сваким новим податком који добијамо из ‘необавезујућих’ докумената ‘Рио Тинта’, тај број све више расте. Стручни и научни радници који критикују пројекат ‘Јадар’ се јавно оглашавају под пуним именом и презименом и без надокнаде. Са друге стране, плаћени потписници ‘студија’ Рио Тинта се крију”.


By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *