ФОТО: ЕкономиаОнлајн

Албанци у Врањанској долини протестују против “дискриминације” из Београда

Док Албанци у нашој јужној покрајини, хапсе, малтретирају, пале куће, протерују Србе свакодневно, пуцају у српску децу, бацају бомбе у дворишта Срба и једноставно праве немогућу ситуацију за опстанак Срба, неколико стотина Албанаца окупило се данас у Бујановцу, на протесту припадника албанске заједнице под називом „Идентитет и достојанство“. Протест је организовао Национални савет Албанаца.

Председник Савета Невзад Љутфију (Лутфиу) истакао је да се албанска заједница суочава са пасивизацијом адреса, те проблемом нострификације диплома у Србији. Додао је да ће се протести наставити, јер „немамо другог избора“, преноси РСЕ.

„Позивамо међународну заједницу да озбиљно узме у обзир наше захтеве. Наше дипломе се не признају у Србији, а признају се у Немачкој. Наше становништво умире, наши млади беже. Њихове адресе су пасивизиране. Ово се мора зауставити“, рекао је Љутфију.

Организатори кажу да су окупљањем желели да подсете власт у Београду на обавезе које је Влада Србије преузела потписивањем три споразума са представницима албанске заједнице, посебно последњим потписаним споразумом од седам тачака.

На протесту су били присутни и представници политичких странака албанске националне мањине које су такође позване на скуп – Партија за демократско деловање Шаипа Камберија, Демократска партија Нагипа Арифија и Покрет за демократски прогрес Шћиприма Муслијуа.

Шаип Камбери је у обраћању позвао земље Квинте да се укључе у решавање овог проблема.

„Власти крше прописе и стандарде ЕУ, која је посредник у три споразума Владе и Албанаца и обавеза стечених од 2001. па надаље. Београд спроводи двоструке стандарде, а без симетрије у правима нема стабилности. Ова пракса мора зауставити“, рекао је Камбери.

Протест је протекао без инцидената, уз присуство великог броја припадника полиције у униформи и цивилу.

Окупљени су носили заставе Албаније, као и неколико застава Сједињених Држава, као и транспаренте са порукама „Стоп селективној пасивизацији“, „Потиснути да, потчињени не“ и „Вратите нам адресе“.

Окупљање је пратио велики број новинарских екипа из Србије и Северне Македоније.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *