Ко је Небојша Родић који је до данас био амбасадор у Аустрији?

Обављао је дужност Генералног секретара председника Србије, затим је до 2013. године био директор Безбедносно-информативне агенције, као и члан Владе и Министар одбране до априла 2014. године.

СОФА споразум са НАТО-м 2014 године потписао је управо Небојша Родић.

Споразум је потписан и ратификован готово у тајности, тако да није било никакве јавне дебате о овој далекосежној одлуци, којом је Србија преузела обавезе из оснивачких уговора земаља чланица НАТО-а потписаних у Вашингтону 1949, Лондону 1951. и Паризу 1952. И то је био први од многих наредних издаја!

Након СОФА споразума, Вучићев други министар војни (Гашић) је у јануару 2015. потписао ИПАП споразум, оперативни документ, који предвиђа широк спектар заједничких активности и продубљивање сарадње између Србије и НАТО на готово све сфере у којима је сарадња могућа.

Коначно, у септембру 2015. потписан је споразум са Организацијом НАТО-а за набавку и подршку (НСПО) о „сарадњи у области логистичке подршке” и тај споразум је ратификован у скупштини Србије 12. фебруара 2016. године.

Јавност Србије се донекле „пробудила” тек након овог трећег споразума са НАТО-ом, којим је само (дефинитивно?) институционално заокружено неформално приближавање Србије НАТО-у.

Хоћу рећи, можда Србија није формално ушла у НАТО, али НАТО у Србију увелико јесте.

Наравно, уз „бриселске споразуме” са Приштином. Све остало је више-мање само пропагандна магла и дим.

Реално говорећи, са ова три споразума, Србија, заправо, ни не мора формално да улази у НАТО, јер ионако примењује оснивачке уговоре НАТО-а и потчињава свој суверенитет НАТО стандардима и НАТО команди практично у истој мери у којој то чине и пуноправне чланице ове организације.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *