Професор Др Душко Кузовић је још 2021 године говорио о екологији и проблемима са којима се сусрећемо у Србији.

“Мислим да су велика питања, као што су комете и вулкани, одвраћају пажњу са главне теме, а то је екологија. Као што риба не може да живи у затрованој води, тако ни ми не можемо да живимо у средини која не испуњава минималне услове. У овом тренутку имамо један проблем који живимо, који нам се десио зато што нисмо реаговали кад је требало или зато што смо ћутали, када смо требали да говоримо. И имамо други проблем који је на хоризонту.

Први проблем који живимо, је проблем квалитета ваздуха. Он настаје из неколико разлога, али главни разлог је начин загревања. Са једне стране као друштво, пропустили смо значајну прилику да систематски решимо проблем загревања стамбеног и пословног простора током зимског периода. Већ смо то препустили да свако решава индивудално како може. А требали смо као друштво да интервенишемо.

Други је проблем врсте енергената који користимо. У овом тренутку, главни енергент који се налази на тржишту, за већину домаћинстава, је лигнит. Тај лигнит, долази на тржиште на начин који је можда чак и непримерен и не би смо смели себи то да дозвољавамо.”

Цео интервју можете погледати на снимку.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *