Остатке тела Момира Миленковића из Призрена, Светислава Ђапе из Приштине и Перке Младеновић из Урошевца, које су пре 25 година у бестијалном дивљању убили шиптарски терористи, данас су на административном прелазу Мердаре преузеле породице.

Посмртне остатке Светислава Ђапа из Приштине и Перке Младеновић из Урошевца у име породица од приштинске делегације преузели су представници београдске делегације, док су посмртне остатке Момира Миленковића дошли да преузму чланови његове породице.

Сахрана посмртних остатака биће обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду, у складу са исказаном жељом породица.

Страдали су идентификовани методом анализе ДНК, након што су представници Комисије за нестала лица прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

У службеним евиденцијама Комисије за нестала лица води се још 567 лица као нестало у вези са сукобима на Косову.

Чланови породице који су данас досли да преузму тело Момира Миленковића киднапованог док је обилазио кућу у Призрену истакли су да ће сада барем знати где му је гроб.

“Он је киднапован 29. августа 1999. године. Отишао је да обиђе кућу и тамо су га киднаповали и одвели у непознатом правцу. До сада ништа о њему нисмо знали. Он је киднапован заједно са пријатељем муслиманом. До сада се водио као нестао, а данас преузимамо његово тело”, рекла је супруга Љиљана Миленковић.

Ћерка Марица Стојановић истакла је да је тело пронађено у Сувој Реци и да ће након 25. година агоније он бити сахрањен у Великој Плани.

„У Призрену је киднапован, пред вратима“, рекла је Стојановић.

“Хвала Богу кад смо га пронашли. Барем да знамо где му је гроб, да запалимо свеће, до сада је све било неизвесно. Тело је пронађено у Сувој Реци, сахранићемо га у Великој Плани”, додала је супруга Миленковић.

После 25 година три породице отетих Срба коначно могу да сахране своје најмилије

“Тела су била у мртвачници у Приштини сво ово време и додатним напорима са узимањем нових узорака крви дошли смо до идентитета”, рекао је Одаловић.

Додао је да су они нестали после доласка међународне мисије на просторе Косова и Метохије.

“Нека су, сада је извесно по обдукционим налазима, већ тада убијена. То је оно што је велика срамота за тих педесетак хиљада мировњака који су дозволили да се на тако бестијалан начин разуларена руља која је себе називала ‘ослободилачком војском’ обрачуна са старим и немоћним. Сво троје имају више од 50 година, најмлађи мало преко 50, а 77 има Перка. То говори о томе да су покушали да затру све српско што је остало после доласка међународне мисије. По захтеву породице, ми ћемо организовати сахране, једна ће бити у Великој Плани, друга у Крушевцу, трећа у Београду. То је оно што Комисија има као своју обавезу”, нагласио је Одаловић.

Истакао је да су тела била у мртвачници у Приштини, где се налази још најмање 300 тела неидентификованих лица међу којима је најмање 90 српске националности.

“То је оно што нас брине, јер интензитет сарадње са Приштином, односно њиховом делегацијом у оквиру радне групе је већ неколико година у тоталном застоју. Ми смо се у Бриселу надали да ћемо, када је дијалог измештен и када је та тема добила подршку, добити нови ветар у леђа, нови квалитет, нове информације. Међутим, захваљујући једностраној одлуци Аљбина Куртија цео процес је замрзнут. Не можемо да се помиримо са тим”, поручио је председник Комисије за нестала лица.

Како наглашава, у питању су тела која су пронађена пре двадесет и више година.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *