Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника.

На снази је била ваздушна блокада коју је увео Савет безбедности УН. Хеликоптер у Батајници с медицинском помоћи остао је на писти чекајући дозволу.

Претходно, Хрватско веће одбране (ХВО) и хрватске снаге крајем маја заузимају Модричу прекинувши територијалну везу са Србијом. Наступила је несташица хране и лекова.

Војна операција „Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на подручју Посавине. До Видовдана, то јест за око две недеље, супарник је поражен.

Спојен је источни и западни део Српске, а тиме и Српска са Србијом, и створена копнена веза која је изгубљена 15. маја 1992.

Акција је завршена изласком српске војске на реку Саву у Броду. Ослобођени су Дервента, Модрича, Брод и Оџак. Комплетна војна операција пробоја и обезбеђивања коридора завршена је 6. октобра 1992.

Насупрот себе, српска војска имала је од 20.000 до 25.000 војника, битку није преживело њих 1.261, а 6.250 је рањено, подсећају медији. Војска РС и САО Крајине у једном тренутку бројале су око 50.000 припадника у тој војној операцији, од којих 413 није преживело а 1.505 је рањено, наводе званичници РС.

Они напомињу да је ова битка спроведена у складу са свим правилима ратовања, те да је поред историјског војног успеха, акција била и хуманитарног карактера, јер је омогућила живот за више од милион људи који су тада били у гету.

Да би била прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дела РС и РСК, животе су дала 273 борца Војске РС, 70 бораца МУП-а РС и 70 бораца Војске РСК.

„После ове историјске акције, којом је створен темељ за формирање РС, нисмо више били сами”,
рекао је Миломир Савчић, председник Борачке организације РС.


Република Српска – Српска Спарта!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *