Никола Тесла (1856-1943), један од највећих умова у светској науци,најпре електротехници, творац новог техничког поретка. Поставио је темељ и правац научно-техничког развоја човечанства. Рођен је 10.07.1856. као 4. дете Милутина и Ђуке у православној свештеничкој породици,у српском селу Смиљану.

Дан његовог рођења проглашен је Даном науке у Србији.

Имао је преко 700 заштићених патената, а најпознатији је по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

По њему је названа мерна јединица за магнетну индукцију – Тесла (Т).

ПАТЕНТИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ:

Тесла је често истицао своје српско порекло:

Као што видите и чујете, остао сам Србин и преко мора, где се бавим истрагама. И ви треба да будете исти и да својим знањем и радом подижете славу Србије у свету.”

„Сва слава коју сам доживео, посебно недавно у Лондону и Паризу, није ми ништа, све је то сићушно у односу на вашу награду, господо. Колевка мојих дедова, краљевина Србија. Срећан сам што сам Србин и бићем поносан заувек.”

НИКОЛА ТЕСЛА ЈЕ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК КОРИСТИО САМО АЗБУКУ, А ВИ?

Ово је оригинални односно својеручни, ћирилицом исписан потпис Николе Тесле, на првом уговору о комерционалном коришћењу његовог проналаска обртног магнетног поља, потписаног у Стразбуру 1883. године.

Никола Тесла никада и ни у којој ситуацији није користио латинска слова у српском језику. За српски језик је користио једино српско писмо – ћирилицу и то наравно ову која је службена у Српској православној цркви што је Никола досљедно поштовао као неко ко је из српске православне свештеничке куће…


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *