Циљ КФОР-а је да се оно што се догодило у Бањској не понови, огласила се вечерас НАТО Алијанса, са захтевом да се одговорни приведу правди. Уједно су потврдили медијске извештаје о томе ко ће бити нови командант КФОР-а.

Јуче је обележена годишњица сукоба у Бањској, у коме су мучки убијена три Срба. Локалне Србе , који су учествовали у акцији је предводио Милан Радоичић.

Државни врх Србије, на челу са издајником Александром Вучићем, се јуче није оглашавао овим поводом, али јесу међународни званичници, на окупираној територији Косова и Метохије, који су листом позивали на привођење правди одговорних.

Такву поруку вечерас шаље и НАТО.

Поручују да је неопходно хитно привођење одговорних правди, али и кажу да

„НАТО тражи да Србија помогне да се обезбеди пуна одговорност“.

Алијанса наглашава да је циљ њихове мисије на Косову и Метохији да осигурају да се такви напади не понављају.

„Најважније је да се обе стране уздрже од некоординисаних акција које би могле да подстакну тензије, угрозе безбедност или угрозе војнике КФОР-а“,

-поручили су.

Улуташ са Ругеом

У истом саопштењу НАТО је известио да се одлазећи командант КФОР-а, генерал-мајор Озкан Улуташ, осим са амбасадорима земаља чланица НАТО-а и њиховим партнерима, данас састао и са вршиоцем дужности заменика генералног секретара НАТО-а, амбасадором Борисом Ругеом.

Сви ови сусрети одржани су у седишту НАТО-а у Бриселу.

„КФОР даје критичан допринос стабилности на Косову и западном Балкану, обезбеђујући безбедно и сигурно окружење за све заједнице и слободу кретања на непристрасан начин“,

-навели су из Алијансе.

НАТО је у свом саопштењу поновио оно што је и сам Улуташ казао током оглашавања – да је он успоставио блиске односе са представницима тзв. косовских институција, начелником Генералштаба Војске Србије и међународном заједницом, укључујући мисије ЕУ, ОЕБС-а и УН.

Још једном су подцртали подршку дијалогу Београда и Приштине у Бриселу – „као оквиру за постизање дугорочног, одрживог решења које поштује права свих заједница“.

„Под мојом командом, КФОР је успешно одржавао мир и безбедност широм Косова, у складу са нашим дугогодишњим мандатом УН. Кроз видљиво, флексибилно и прилагодљиво држање, спречили смо ризике од поновног насиља и брзо обуздали ситуације које би могле довести до инцидената или ескалације. Даље смо ојачали мисију и наставили нашу улогу непристрасне снаге, која ради са свим заједницама на неговању безбедности и сигурности за све. Такође смо наставили да пружамо сигурно окружење неопходно за напредовање дипломатских напора“,

– рекао је генерал-мајор Улуташ.

Италијан уместо Турчина

НАТО је вечерас уједно потврдио медијске наводе о томе ко ће заменити актуелног команданта КФОР-а по завршетку мандата.

„Генерал-мајор Улуташ одлази са функције 11. октобра 2024. Наследиће га генерал-мајор Енрико Бардуани из Италије“,

навели су.

Приштински медиј Клан Косова, још јуче је незванично известио да ће нови командант мисије НАТО-а бити управо италијански генерал.

Бардуаново име спомиње се, међутим, још од јула месеца, када се министар одбране Србије Братислав Гашић састао са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије, адмиралом Ђузепеом Каво Драгонеом.

„Он је изразио очекивање да ће генерал-мајор Енрико Бардуани, по преузимању дужности команданта КФОР, имати одличну сарадњу и комуникацију са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем“,

-јавили су тада медији у Београду позивајући се на Министарство одбране Србије.

Извор: КоССев (уз одређене измене админа Косовске Истине


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *