Од функционера на сахрани био сам само ја. Опело је држао патријарх Павле. Владика Артемије био је у Америци. Дакле, остали смо сами. 12 ковчега, унесрећене породице и уплашен народ, препуштен албанским терористима.”

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА СРПСКЕ КОНВОЈЕ КОД МЕРДАРА И ШТРПЦА 16 ФЕБРУАРА 2001

БЕОГРАД – Најмање 12 Срба је погинуло, а 43 тешко повређено у петак у одвојеним нападима албанских терориста на српске конвоје код Мердара и Штрпца.

У првом нападу, који се догодио у британском сектору, три километра од административне границе Србије са Косовом, десет Срба је погинуло, а 43 рањено, од којих десет тешко, када је око 11.15 бомбом са даљинским управљачем разнесен аутобус “Ниш експреса” регистрације НИ 117-61, потврђено нам је у Прес центру Кфора у Приштини. У аутобусу је било више од 50 путника. Напад албанских терориста на конвој од пет аутобуса у којима је било више од 250 Срба који су ишли за Грачаницу и околна села у централном Косову, догодио се у петак у 11.15 часова код села Ливадице, између Мердара и Подујева, тачније, близу моста “Шумице”, на равном путу и брисаном простору, непосредно иза хотела “Рударе”.

Конвој се путем Подујево – Приштина кретао уз пратњу Кфора. У Кфору нам је речено да су повређени евакуисани хеликоптерима у болницу у Куршумлији и у британску болницу код Косова Поља. Три особе се налазе у критичном стању. Наши извори, међутим, нису могли да саопште детаље овог напада. Док је прва вест гласила да је аутобус погођен “зољом”, не искључује се ни могућност да је експлозивна направа “прилепљена” на аутобус док је стајао на контролном пункту Кфора код Мердара.

Тела још нису идентификована

Тела седморо Срба настрадалих у петак у експлозији код Подујева још нису идентификована, саопштио је у суботу Кфор.

– Тела су у веома лошем стању – рекао је капетан Кфора Крис Роуланд и додао да патолози примењују разне методе да би идентификовали тела и да су у помоћ позвали родбину Срба који су у петак били у првом од пет аутобуса у конвоју. Глас, Љ.С.

Протести у Грачаници

Трагедија код Мердара изазвала је узнемирење међу мештанима Грачанице и околних села, где је у петак организовано протестно окупљање Срба који траже од Кфора да им омогући, пре свега, безбедно кретање. Мештани, такође, траже да сазнају имена погинулих и повређених путника, али и околности под којима се напад догодио.

Реаговање Момчила Трајковића

Поводом овог напада, председник Југословенског комитета за Косово и Метохију, Момчило Трајковић, затражио је од шефа УНМИК-а, Ханса Хекерупа, да предузме конкретне кораке ка заустављању терористичких напада на косовске Србе, као и да се “казне албански лидери који подржавају насиље усмерено против припадника мањинских заједница”. Трајковић је истакао да албанске терористе “нажалост подржавају поједини моћници и са њима настављају да воде преговоре, иако терористи користе нападе на конвоје као средство за остваривање независног Косова”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *