Још једна “блистава” дипломатска мисија Марка Ђурића

Потписао је Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике са Хозеом Фернандезом, америчким подсекретаром (де факто министром) енергетике.

Прво што морам да питам зашто је овај споразум потписао Марко Ђурић, а не министарка енергетике Дубравка Ђедовић-Хандановић? Друго шта то у области енергетике САД могу да понуде Србији? Нафту и гас немају, у технологијама обновљивих извора енергије заостају за Кином.

На фотографији поред двојице министара, налази се и Фернандезов садашњи помоћник, злогласни Џефри Пајет (ЗАОКРУЖЕН) – држи фасциклу са споразумом. Дотични је 2014. био амерички амбасадор у Кијеву и непосредно руководио Мајданским превратом. Потом је као амерички амбасадор у Атини заједно са Семом Браунбеком активно је лобирао да патријах Вартоломеј додијели томос расколницима у Украјини. Пре мјесец дана подржао је ескплоатацију литијума у Србији.

Након потписивања Споразум о стратешком партнерству САД у енергетици, министар Ђурић је изјавио “Србији ће у наредних 20 године требати 4 пута више електричне енергије него раније”. За што ће нам требати толико струје министре? Нека студија, анализа, валидни акциони план говори о томе?

На крају фотографија де факто потврђује да је у писању споразума важну улогу имао злогласни Џефри Пајет. Како ће овај Пајетов споразум утицати на продужетак гасног споразума са Русијом и попуста на гас који уживамо не бих да спекулишем. Ипак не могу да поставим питање шта је Пајет смислио Србима, након што је Украјинцима закувао Мајдан и изазвао раскол у православној цркви?

Је ли Пајет Србима сада смислио да се гријање са руског гаса пребаци на струну (10 пута скупље), коју би производио од стране америчких компанија приватизовани ЕПС? Једино тако могу да разумијем прогнозу министра Ђурића да ће се у Србији 4 пута повећати потрошња електричне енергије у наредних 20 година…

Извор: Телеграм Канал Рат уживо


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *