6. септембар 2024.

Мештани села Дубока у општини Лепосавић, свакодневно се суочавају са проблемима. До села не постоји пут, па мештани како би стигли до својих имања морају да пређу прелаз Јариње. Ипак, често су на мети тзв. “специјалних јединица косовске полиције”, јер при доласку у село користе алтернативне путеве, због чега бивају привођени. Они поручују да нису криминалци, али и да нико нема слуха за њихове проблеме.

Село Дубока налази се 20 километара од магистралног пута Северна Митровица-Лепосавић на обронцима Рогозне.

Мештани тог села да би дошли до својих имања морају да пређу на територију уже Србије километар и по, али до села морају користити алтернативне путеве, који су под надзором тзв. “косовске полиције”.

Добрица Баловић годинама обрађује земљиште које је наследио у том селу, а данас је прведен, па пуштен.

“Трпимо више од пет, шест месеци, не смемо да пролазимо, једни нас пусте, други не, углавном када наиђу “Специјалне јединице Косовске полиције” они неће да нас пусте да прођемо. Други пут немамо, други излаз немамо. На пункт да изађемо опет улазимо илегално у село. Како год окренемо не може, имамо шумске путеве, криминалци нисмо не кријемо се, идемо нормално путевима”, рекао је Баловић. 

Како је навео, мештани се баве пољопривредом, искључиво за личне потребе.

“У селу радимо пољопривреду, сечемо нашу шуму и дрва за нас кући, за огрев, шта може да ради човек на селу то и ми радимо, имамо пчеле и рођаци такође, све за личну употребу, ни за шта друго”, рекао је Баловић.

Шаљу их, како додаје, из институције у институцију, а решења за њихов проблем ни на помолу. 

“Тата и ја смо од стране “Специјалних јединица Косовске полиције” били приведени. Кога год да питамо, шаљу нас из једне институције у другу. На суд су нас послали, нисмо имали ни адвоката, сигурно ће уследити нека пријава, а оне износе од 500 до 1.000 евра. То је катастрофално, писали смо петицију и општини и полицији. Они су нам рекли да су предали Министарству захтев, али опет данас кренемо за село, деси се исто, цео дан нам је упропашћен, ово је већ трећи, четврти пут”, казао је Баловић. 

Баловић додаје да их је у станицу полиције приводио и Кфор. 

“Ово морам да кажем, последњи пут нас је привео Кфор, не полиција, па нас је Кфор предао полицији, то морају да знају сви, и они нас исто малтретирају, жива истина”, рекао је Баловић. 

Жалили су се Општини Лепосавић, писали петиције, правили спискове које су наводно из полиције достављени Министарству у Приштини, али до данас нису нашли решење.

Милорада Баловића, који у том месту живи 70 година, данас је зауставила тзв. “косовска полиција”, и није дозволила пролаз. Каже да су свакодневно изложени малтретирању.

“Малтретирају нас, по неколико пута нас враћају тамо где морамо да прођемо асфалтом. Има неки шумски пут где само трактор може да прође и ништа друго, и ми морамо тим путем да прођемо. Ја седамдесет година пролазим ту и у школу сам ишао тим путевима и док сам радио у рудник Црнац. Ја живим у селу, ево узео сам хлеб у џип и понео сам нешто за храну горе, сад су ме вратили све ће то да ми се поквари, не дају ми да прођем”, казао је Баловић.

Како је навео, тзв. полиција је тражила списак људи који живе у селу како би добили пропуснице, али ништа више од тога није учињено.

“Плаћамо казне, водили су нас на Јариње, писали смо петицију, правили су списак нас који живимо горе који су предали “Министарству” у Приштину, међутим нису нам дали никакав папир да имамо, докуменат или пропусницу, а ови (тзв. “полицајци Специјалних јединица косовске полиције”) траже да имамо документ, не можемо другачије да прођемо. Ево сад су нас вратили, пошли смо у село и вратили се назад”, рекао је Баловић. 

Он додаје да је недавно и његов рођак изгубио дан због привођења. Како каже, водили су га на Јариње како би проверили да је мештанин села Дубока. 

Баловић истиче да неретко мештани тог села плаћају казне, а некима је и заплењена имовина.

Извор: Косово Онлине

У међувремену председник, поред кувара, млекара, плетача, постао и боксер!


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *