Политички аналитичар Драгомир Анђелковић, за Данас каже да је мало вероватно да ће Вучић прогласити окупацију јер би се тиме замерио Западу, те да је то празна претња.

Али када би прогласио окупацију тероторије, то би могло једино да буде заузимање става да силе које су дужне да спроводе Резолуцију 1244 то не раде и да територија Србије под протекторатом УН више није под тим протекторатом већ је препуштена албанским привременим институцијама које су нелегално прогласиле државу и држе ту тероторију под окупацијом. То не би имало превелике практичне последице, али би имало моралне последице јер би Србија тиме заузела став да се неће одрећи Косова – објашњава Анђелковић.

Додаје да Вучић који прихвата Француско-намачки план и Ана Брнабић која повлачи писмо у којем Србија каже да неће прихватити независност Косова тешко да могу да буду људи који могу прогласити да је тај део теритофрије окупиран.

Ми у Уставу, за разлику од СФРЈ, немамо део који се односи на привремено окупирану територију. Али можемо теоријски да прогласимо да нам је та територија отета и да нећемо одустати од ње – каже он.

Да Србија треба да прогласи окупацију залаже се Нови ДСС који је у фебруару усвојио Декларацију о КиМ и косовској политици председника и владе у којој се то наводи.

Председник НДСС Милош Јовановић у марту је на конференцији за новинаре поводом почетка НАТО бомбардовања позвао на проглашење окупације Косова и Метохије јер је то по његовим речима, једино решење у условима у којима западне силе које су извршиле агресију на Савезну републику Југославију 1999. године, не поштују резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

У обраћању новинарима поводом 25. годишњице почетка НАТО агресије, Јовановић је рекао да се „пречесто заборавља“ да постоје резултати одбране земље 1999. а да је главни резолуција 1244 која је по његовим речима, још увек на снази и правно обавезујућа за све.

Резолуција 1244 штити територијалну целовитост Србије и не само то, она предвиђа и повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности у нашу јужну покрајину. На томе ћемо као Нови ДСС и као коалиција НАДА свакако инсистирати – рекао је Јовановић новинарима испред зграде Генералштаба која је делимично срушене у НАТО бомбардовању.

Он је за телевизију Нова појаснио да би проглашење окупације била важна политичка порука којом би Србија ставила до знања свима да јој не пада на памет да од тог дела територије одустане, те да је сматра окупираном и док Резолуција 1244 не буде поштована.

То би такође значило да на тој територији обитава друга војска која је ту противправно, на првом месту Косовске безбедносне снаге, а може се дати тумачење и за Кфор који је ту према Резолуцији коју саме земље, које су послале те трупе, више не поштују – објаснио је он.

Према његовим речима, окупација се сматра привременим стањем и да ће се ствари кад тад вратити у нормалу.

Једна од нормала је уцртана и у Резолуцију 1244 која предвижа повратак наших снага безбедности – наво је Јовановић.

Подсетимо, Вучић је у уторак најавио да ће се за 72 сата обратити јавности и навести захтеве Србије након низа инцидената на северу Косова, а и после уласка Косовске полиције у институције Србије у четири српске општине на северу Косова. Обраћење је најављено за петак у 18 сати.

Извор: Србин.инфо, Данас


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *