11:46   30.08.2024

Председник Француске Емануел Макрон се током првог дана посете Београду обратио поводом различитих тема које су битне за Србију. Између осталог, он се дотакао и теме санкција Русији које Србија никада није покренула, и рекао како је “јако добро” што наша држава самостално доноси ту одлуку. А затим је говорио и о помагању Украјине…

Макрон је о читавој ствари рекао следеће:

– Да се сад само надовежем на ово питање везано за санкције. Ту ми не дајемо никакве лекције. Значи, ми то координишемо. Да је Србија у Европској унији, ми бисмо рекли: „Како онда не уводите санкције Русији?“ Али, Србија није у Европској унији, суверена је и доноси самостално ту одлуку сама, и то је јако добро. Али оно што сам овде такође приметио, то је да је председник преузео јако храбре одлуке везане за његов ангажман са Европљанима, хуманитарна питања, муниције, везано за рат у Украјини, одбрану.

Он је додао да је све од онога што је набројао од велике важности за њега.

– То су све ствари које су јако важне за мене. Али све то је засновано на једном једноставном принципу који ћу још једном овде поменути, а то је суверенитет. И бићемо јачи ако јачамо наше везе, поштујући суверенитет сваке државе и сваког народа – рекао је Макрон.

Током истог обраћања, француски председник је напоменуо да се вратио у Србију да би видео како Србија и Француска могу да наставе свој пут у међународном и европском контексту.

– Пуно тога се догодило у последњих пет година, имамо пуно тензија. Рат се вратио на европски континент са агресијом Русије против Украјине. Сем тих питања која себи постављамо, па и сумњи које нас обузимају, моја порука је једноставна – Европска унија и њене земље чланице, њима је потребна у овом контексту, јака и демократска Србија, а Србији је потребна јака и суверена Европска унија како би бранила њене интересе. Србији је место у Европској унији и она ту може да одигра једну веома важну улогу и да послужи као пример и замајац читавом региону Западног Балкана и ми смо спремни да пружимо подршку свим напорима који су неопходни, како у области економије, тако у побољшању владавине права и свакодневног живота – поручио је Емануел Макрон.

На питање новинара које гаранције је добио од партнера из Србије да неће бити трансфера технологије према Русији у вези са авионима „рафал“ и да Београд неће вршити притисак на друге у региону попут сепаратиста на Косову и Метохији, Макрон је казао да „види да пуно људи замера Србији што има партнерство са Русијом или са Кином, али да сада има и са Француском“.

Извор: direktno.rs


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *