Споразуми постигнути у Бриселу и Охриду треба да се спроведу, а Приштина мора да напредује у успостављању Заједнице српских општина, у складу са својим аспирацијама за присутање Савету Европе, рекао је вечерас председник Француске Емануел Макрон.

Макрон је, у заједничком обраћању са Александром Вучићем, нагласио да ће Француска учинити све да се постигнути споразуми примене.

„Све стране треба да одраде своје. Доста је учињено, и сада треба ићи корак даље. Знам да сте на то спремни, и то сте ми поновили током нашег задњег састанка у Бриселу. Треба превазићи тензије настале после доношења одлуке у вези трансфера новца. Неопходно је да се избори на северу одрже што пре и да буду изабрани нови стварно демократски-легитимни градоначелници. Приштина мора да напредује у формирању ЗСО, у складу са својим аспирацијама за чланство у СЕ“, рекао је он.

Макрон је казао да жели нормализацију односа Београда и Приштине, јер је то залог за стабилност региона и Европе.

Француска ће, додао је, да подржава посредовање ЕУ и учиниће све да се постигнути споразуми примене.

Казао је да је кључно да одговорни за догађаје у Бањској буду приведени лицу правде.

“Неопходно је да одговорни за нападе у Бањској одговарају и да се таква драма не понавља”, додао је он.

„Свестан сам колико су то тешки компромиси, али лидери који имају храброст и визију допринеће миру и стабилизацији региона. У том смислу би поновио и колико је важно мени и вама да БиХ остане јединствена држава“, нагласио је Макрон.

Француски председник подвукао је тесне везе Београда и Париза, рекавши да учесталост контаката шефа држава сведочи о дубини веза и интензитету односа, као и колико је Француској важно пријатељство са Србијом.

То је, додаје пријатељство које носи сећање на прошлост, али које је обележено будућности Европе.

Срж тих односа, рекао је, је подршка европској интеграцији Србије.

Посета Вучића Паризу, додао је, долази у тренутку „истине по Европу“, када агресорски рат Русије против Украјине улази у трећу годину Европа улази у нову еру поновног уједињавања.

Интеграција Србије у ЕУ, подвукао је, је у заједничком интересу.

Макрон је подвукао да то није наметнути процес, него суверени избор Србије да слободно иде ка моделу заједничке одбране суверености Европе.

Он је поздравио “врло јасне изборе Вучића у геополитичком погледу”.

„Србија не сме да сумња, ма колико биле ране блиске прошлости свеже да јој је будућност у ЕУ и нигде другде. То је стратешки избор који морамо потврдити. Европска будућност се гради у тренуцима који су врло изазовни за људски род, и не треба да посумњате у намеру Европе да вас прими под своје окриље. Морамо ићи заједно напред и не смемо пропустити овај историјски тренутак“, поручио је Макрон.

Рекао је да је битно да Србија настави да конкретизује свој избор кроз даље усаглашавање спољне политике и с тим у вези поздравио учешће Вучића на недавном састанку лидера Западног Балкана са шефом украјинске државе у Тирани.

Казао је да није заборавио путовање у Србију и да жели да се врати у Београд.

„Желим да изразим колико имам поверења у вашу земљу, али и вас као лидера. Одржали сте своје обећање. Хвала што сте данас овде у Паризу“, додао је Макрон.

Оценио је да ће европски план раста за Западни Балкан подржати све напоре региона у превазилажењу прошлости и допринети јачању конкурентности економије.

„Србија може рачунати на Агенције за развој Француске, која је прошле године уложила 570 милиона евра. Француска је партнер у прилагођавању европским стандардима. Од моје посете 2019. је наша економска сарадња само јачала. Француска предузећа све су присутнија, а улажу у Србију јер имају поверење у будућност. Може даље јачати сарадњу у области екологије, вештачке интелигенције и цивилне нуклеарне енергије“, објаснио је Макрон.

Захвалио се Вучићиу на 20 билатералних разговора, које су ималу у разним форматима, као и на званичној посети, али и за избор Србије у тешком тренутку за Европу.

Макрон се захвалио и на пријатељству две земље, и додао да, колико има поверења у Србију има и у Вучића, који, како је подвукао, увек одржао дата обећања.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *