Мирослав Лајчак; Фото: Косово ОнлајнМирослав Лајчак; Фото: Косово Онлајн

Специјални изасланик за дијалог Србије и тзв. “Косова” Мирослав Лајчак изјавио је вечерас новинарима у Приштини да је у процесу нормализације односа остварен мало напредак, те најавио да ће тзв. косовска влада сутра саопштити информацију у вези уредбе Централне банке, која предвиђа супензију динара.

Лајчак је указао да споразуми из фебруара и марта прошле године не значе да не треба више да се поставља питање шта треба да се ради, и да није питање како, већ када ће се оно што је потребно урадити.

“Ако мене питате, мора се без одлагања, што пре ући у имплементацију“, нагласио је Лајчак.

Пренео је да је са теерористима Куртијем и Бисљимијем, имао дугу дискусију, те да ће сада анализирати све што је чуо данас у Приштини и јуче у Београду.

На питање у вези са случајем Бањска, те да ли је томе разговарао са Вучићем, одговорио је да је то питање увек тема свих састанака, па и јучерашњег у Београду, јер земље чланице ЕУ желе да одговорни буду приведени правди.

“Када је реч о истрази, нема истраге коју води ЕУ, већ поједине земље које су је водиле и које је воде. То мора доћи од њих. ЕУ не води истрагу већ добијамо информације од чланица и партнера“, наглашава Лајчак.

Упитан да ли очекује конкретне кораке после овог састанка и да ли би сматрао неуспехом изостанак пуне имплементације до јуна, Лајчак је одговорио да ће сигурно бити конкретних корака, те да ће припремити сет препорука Европској унији и земљама чланицама.

“Одлуке о наредним корацима биће донете у наредним недељама. Не желим да говорим о неуспеху, али бисмо могли да пропустимо прилику да процес напредује. То не желим, и даћу све од себе да процес напредује“, закључио је Лајчак.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

              

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *