6 Септембар

Мирослав Лајчак рекао је да је сагласан да се нова рунда дијалога одржи на нивоу главних преговарача.

Лајчак је након састанка рекао новинарима да се нада да неће бити блокаде од стране Срба на тзв. администратиним линијама са сепаратистима на Косову и Метохији.

Лајчака су новинари питали да ли је писмо које је тадашња премијерка Ана Брнабић послала Европској унији у децембру прошле године повучено. Србија је у том писму изразила резерву према Споразуму о путу нормализације односа, постигнутом у Бриселу, и Анексу за имплементацију, постигнутом у Охриду. Лајчак је рекао да је писмо повучено, додајући да с времена на време има изјава које не помажу у томе.

Писмо које је у децембру прошле године Европској унији упутила српска премијерка, Ана Брнабић, у ком је изразила резерве по питању делова Охридског споразума, односно изнела црвене линије Србије за “Косово” 

„Писмо је повучено“, одговорио је на директно питање новинара испред зграде тзв. владе сепаратиста.

Уз то је додао и:

„Постоје поједине изјаве које нису од помоћи, али споразум као такав је важећи у целини. Штавише, споразум је постао део ЕУ пута “Косова” и Србије, тако да бих рекао да је двоструко важећи: између Србије и “Косова”, и између “Косова”, ЕУ и Србије“.

У питању је писмо које је српска премијерка, у име Владе Србије, донела у седиште ЕУ 15. децембра прошле године, на дан тадашњег Самита ЕУ-Западни Балкан у Бриселу.

Лидери ЕУ и Западног Балкана тада су усвојили заједничку декларацију у којој се, између осталог, наводи да од Београда и Приштине очекују конструктиван ангажман у доброј вери и у духу компромиса да би се постигао брзи напредак у нормализацији односа.

Резерве које су уследиле односиле су се на:

“Црвене линије су те, да било какви споразуми о нормализацији не могу подразумевати, никада, ни де факто, ни де јуре признање тзв. “Републике Косово”, и да никада не могу подразумевати да ми пристанемо на чланство тзв. Републике Косово у УН или било којим организацијама у оквиру УН система“, изјавила је тада Ана Брнабић.

Ово је писмо Приштина протумачила као одустајање Србије од споразума, оптуживши Београд више пута да га крши, уз захтев ЕУ да због тога и реагује.

Шест месеци касније, ЕУ је Куртију и Вучићу, понудила нови план примене споразума, и то годину дана након што је усаглашен Охридски анекс који је подразумевао управо већ припремљен план примене споразума, са разрађеним такозваним сиквенсингом (временски посложена примена).

Да ли ово повлачење отвара пут за евентуално признање?

На састанку са Бесником Бисљимом разговарано је и о отварању моста на Ибру, за који Лајчак каже да би требало да буде отворен, али у координацији са блиским савезницима сепаратиста на Косову и Метохији.

„Разговарали смо и о питању Митровачког моста, његовог отварања за транспорт, мислим да је мишљење Европске уније већ познато, али поновићу, треба га отворити, али га треба отворити у координацији са блиским партнерима Косова.”

У међувремену, председник припремио уштипке.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *