Фото: КоССев
Уочи предстојећег сусрета шефова преговарачких тимова у Бриселу, изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, поручио је да је време да се „озбиљно почне са имплементацијом Основног споразума“.

Мирослав Лајчак огласио се синоћ на Фејсбуку где је, на крају још једне недеље, известио јавност о својим активностима.

„Протеклих неколико дана углавном је било у вези са припремама за предстојећи састанак главних преговарача 24. октобра у Бриселу“, поручио је изасланик ЕУ.

Подсетио је и на прошлонедељни боравак у Бечу, али и састанак са шефом сепаратистичког преговарачког тим из Приштине, које је он доживео као “продуктивне” и где се, како он каже “укључио у дубоку и проницљиву дискусију” са, сеператистичким представником Бесником Бисљимијем, о корацима потребним за спровођење Споразума о путу ка нормализацији.

„Имао сам продуктивну посету Бечу, где сам се“, навео је Лајчак.

„Прошлонедељни врхунац“ за Лајчака било је учешће на самиту Берлинског процеса.

„Био је то добар подсетник како је став ЕУ о проширењу еволуирао током протекле деценије. Данас је ЕУ спремнија него икада, али успех подједнако зависи од посвећености Западног Балкана да се ухвати у коштац са тешким реформама“, навео је.

Потпуна примена споразума

Главни преговарачи Београда и Приштине – Петар Петковић и Бесник Бисљими састаће се у Бриселу овог четвртка, потврђено је прошле недеље из Европске уније.

Иначе, да ће доћи до новог сусрета на техничком нивоу, у више наврата овог месеца је, без конкретног датума, најављивао је сам Лајчак.

Он је још 7. октобра саопштио да креће са припремама за наредни састанак главних преговарача у Бриселу, а потом је о овом сусрету говорио 10. октобра, односно управо након састанка са Бисљимијем у Бечу.

Са њим је разговарао о потпуној примени Споразума о путу ка нормализацији.

Лајчак се, између претходне и нове рунде дијалога састајао и са америчким званичницима, али и Аљбином Куртијем.

Крајем прошлог месеца саопштио је да је о дијалогу разговарао, односно – „водио стратешку дискусију“ са помоћником америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, Џејмсом О’Брајеном и новим замеником помоћника секретара Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан, Александром Касанофом.

Њих тројица су се само пар дана касније у Њујорку састали са Куртијем.

Разговарали су о даљим корацима у дијалогу, али су се и договорили да не постоји алтернатива брзом спровођењу Споразума о путу ка нормализацији, поручио је након овог сусрета Лајчак.

Подсетимо, претходна рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу преговарача одржана је 17. септембра. Судећи према реакцијама страна, али и изостанку трилатералног сусрета, и ова рунда је завршена без конкретних резултата.

„Жао ми је што се данас нисмо позабавили најхитнијим питањима у трилатералном формату“, поручио је тада Лајчак који је угостио два главна преговарача Београда и Приштине, као и њихове делегације на одвојеним састанцима.

Са друге стране, када је реч о Београду и Приштини, завршетак ове рунде дијалога такође су обележиле узајамне оптужбе двојице преговарача и пребацивање кривице због изостанка трилатералног сусрета.

Извор: КоССев (извесна корекција текста урађена од админа Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *