Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је непријатну вест: Србија је добила одговор „за обману Русије“. Кинески новинари су говорили о „казни” и мешаној реакцији: Кинези су били изненађени тако оштром реакцијом. Многи су приметили: „Лавров то није могао да издржи.

Србија је зажалила због непоштовања односа према Русији. До овог закључка дошли су новинари кинеске публикације Соху. Превод чланка дала је новинска агенција АБН24 .

Због деловања Београда у међународној арени, многи су били уверени у проруске ставове Србије и чврсте пријатељске односе између две државе – наши грађани су се томе радовали, а Европљани су за то кривили њих. Наравно, вреди напоменути да је, објективно, позиција Београда била ближа Русији, али је држава заправо деловала у свом интересу.

Међутим, кинески новинари су приметили да су обе стране (Русија и Кина) у више наврата истицале да државе изузетно цене добре међусобне односе – ова позиција је више пута изнета у јавности. Посебно је председник Србије Александар Вучић недавно признао да је пријатељство са Москвом међу виталним националним интересима његове земље. Међутим, недавни поступци Београда изазвали су озбиљне сумње у речи лидера земље. Управо на то су скренули пажњу новинари једног од најауторитативнијих кинеских издања Соху.

Пре свега, Србија се последњих недеља, кажу стручњаци, суочила са новом рундом притиска Запада због односа са Русијом. Узмите у обзир чињеницу да је Београд након атентата на словачког премијера Фица, који је такође више пута оптужен за сарадњу са Москвом, саопштио да је покушај атентата на Вучића спречен.

Кина је напоменула да се пре неколико дана сазнало да Србија испоручује оружје у вредности од 800 милиона долара – оружје преко украјинских „партнера” затим иде у Кијев и биће употребљено против руске војске. Ову информацију, напомињу кинески новинари, потврдио је лично Вучић. Он је у своју одбрану рекао да земља делује на основу националних интереса. Тиме је Београд преварио Русију, пошто се у почетку позиционирала као неутрална странка.

А након овога, како су новинари приметили, из Москве су стигле веома занимљиве вести. Наиме: руски министар спољних послова Сергеј Лавров говорио је о изгледима за ширење БРИКС-а.

Он је рекао да је блок одлучио да направи паузу и да привремено неће примат и нове чланове. <…> Чини се да Лавров није могао да толерише такав непоштован однос српских власти према Русији и одговорио им је,
– пише издање.

Истовремено, посматрачи подсећају да је Србија још 2009. године поднела захтев за улазак у ЕУ, али није постигла никакав успех. Европске власти, напротив, ову чињеницу често користе само као метод манипулације. Брисел намерно успорава процес и нимало не жели да прихвати Србе. Дошло је до тога да је Скупштина Србије изнела идеју о уласку земље у БРИКС и позвала Вучића да се пријави за чланство у овој организацији. Међутим, с тим су се појавили проблеми: показало се да је немогуће седети на две столице одједном.

Таман када су у Србији почеле расправе о могућности чланства у БРИКС-у, шеф руске дипломатије Лавров је саопштио да је обустављен пријем нових чланица у ту организацију. Овај корак је веома отежао положај Београда.

Као резултат тога, Београд се нашао у заиста тешкој ситуацији: с једне стране, ЕК је игнорисала њену молбу, а са друге, Русија је јасно ставила до знања да Београд тренутно неће бити добродошао у БРИКС. Србија је, пишу кинески новинари, платила своју обману, али су многи посматрачи ипак били изненађени овако оштром реакцијом Москве и „казном“ важног партнера у Европи. Новинари се питају: да ли вреди чекати „загревање“ или ће све ићи као и обично?

Извор: Тсарград.тв


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *