gracanica razglednica

По речима Александра Раковић из Института за новију историју Србије положај Српске православне цркве на Косову и Метохији је врло сложен, с тим да ће се ситуација сигурно погоршавати пошто јачају албанске претензије да се православље на Косову и Метохији приказује као баштина такозваног Косова и као део његове историје, а не као историја српског народа и СПЦ.

Раковић додаје да се то може видети на основу публикација које се у последње време објављују у Приштини и њиховом деловању у иностранству које има за намеру да прикаже да су наше српске, средњовековне светиње или никле на рушевинама неких њихових католичких средњевековних, или да су преузете неке њихове светиње од стране Срба.

Getty, Mario Tama
Getty, Mario Tama

“Све су то ноторне неистине, глупости и лажи, али до сада су бројне њихове лажи давале резултата. И више сам него сигуран да ће се те претензије наставити од привремених приштинских органа, као и од Римокатоличке јерархије на Космету, која ће такође ‘гурати’ ту причу да би тек она преузела идентитет наших светиња на Косову и Метохији”

Према његовим речима, Римокатоличка јерархија је одавно на Косову и Метохији мозак свих операција које за циљ имају отимање православних манастира и цркава, а муслимани Албанци су само “пешадија”.

Није случајно, како каже, што је Ибрахим Ругова на самртничкој постељи примио римокатоличку веру и што је кардинал Анђело Скола дошао из Италије да обави тај чин.

“Албанија и Косово и Метохија су за Ватикан ‘тера мисионис’ – простор где обављају своју мисију и где сигурно неће стати. То није ништа ново. Ми морамо да покажемо да смо дорасли проблемима с којима се суочавамо, јер их имамо вековима”, наводи Раковић.

До сад је било неколико покушаја Ватикана да преузме храмове које је подигла СПЦ, али посредних, преко појединаца. Углавном се ради о мање познатим молитвеним храмовима СПЦ.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *