У емисији “Др Душко Кузовић – Време је да се Путин изјасни!?” на Јутјуб каналу Балканска Оштрица, архитекта Душко Кузовић, коментарисао је актуелна политичка дешавања.

У другом делу емисије наставља Душко Кузовић да говори о кључним стварима, проблемима, решењима везаних за Косово и Метохију.

Политика према Косову и Метохији и наш државни циљ

“Поставља се питање која је нама државна политика према Косову и Метохији, шта је уоште наш државни циљ. Колико ја знам ми немамо државне или националне циљеве који су изнад дневне политике. А то је сасвим логично, јер ако немаш националне циљеве, ти не можеш ни да приметиш како губиш део по део територије које је насељена твојим становништвом, као што је книнска крајина, Славонија, Косово и Метохија, Албанија и све остало. Тако да смо ми позвали да се дефинишу национални циљеви, који су то национални циљеви“, нагласио је Кузовић.

Албанија је носиоц агресије на Србију и треба да плате ратну штету у новцу или територијама

Кузовић сматра да, “што се тиче самог Косова и Метохије морамо да се питамо и ко ће да плати сву ову штету. Од 1981., ми практично интензивно имамо нападе са стране, границе између Србије и Албаније и ти сви напади долазе из правца Албаније. Подсећам вас да је Албанија била под патронатом и Кинеза, Руса, након тога Италијана, Француза, Немаца и ко све не. И она је увек била платформа за напад на Србију. Према томе Албанија мора у једном тренутку да схвати да не може бесконачно нападати на Србију и да у Србији су дошле неке нове генерација Срба које неће једноставно да прихвате такву игру. Тако да ми идентификујемо Албанију, као носиоца агресије на Србију, као одговорну државу, као одговорно лице и да они требају да плате ратну штету за свих ових више од 50 година, практично интензивних напада који се одвијају на Србију, који се одвијају са њихове територије. Они то могу да плате у новцу и могу да плате у територијама. На крају крајева, северна Албанија, то је Драч, Скадар и Елбасан, па то су све територије које су насељене Србима, које су власти од Енвера Хоџе па на даље насилно албанизовали и искључили из свакодневног живота.

Према томе, је политичка сцена у Србији и такозвани руководиоци у Србији, они су ћутали и мислим да ми треба да поставимо то питање, значи не само ратне штете, већ уједно и ослобођења тих Срба који тренутно живе под сасвим једном другом формом коју не заслужују и коју не треба. На крају крајева, ако ми мора да поштујемо националне мањине и њихове оквире, исто тако и Срби у оним деловимагде су националне националне мањине. А ја сматрам, ако Срби насељавају скоро половину територије садашње Албаније, они нису национална мањина, они су конститутивни народ”.

Предуслов промена кадровске политике

Према томе морамо променити политику према Косову и Метохији, а предуслов да би се променила политика је промена кадровске политике. Значи, не да нам долазе неки Марко Ђурић или Петко или Гуливер или ко већ који треба да дође. Треба да дођу озбиљни људи који знају свој посао и који виде стање за 10, 20, 30 или 50 година.

То неће бити једноставно решити, јер проблем Косова и Метохије је проблем који траје, скоро па 100 година. Али у сваком случају треба поставити траекторију, односити се према том проблему систематски. На крају крајева можемо гледати шта раде Изралци, јел да? Чак они освајају туђу територију, а ми требамо да бранимо своју. Јасна разлика. Према томе имамо пуно морално право. И та политика треба да у значајној мери да се промени, најпре кроз кадровску политику“, објашњава Кузовић.

Зашто би ми помагали економски развој окуприране територије републике Србије?

Даље, поставља Кузовић питање, “шта да радимо, зашто би ми помагали економски развој окупиране територије републике Србије? Зашто би ми према њима градили аутопутеве, пруге и све остало? Ако то треба Американцима, нека Американци дођу и то отворено кажу “требају нам аутопутеви који воде од Албаније, од Јадранског мора преко Албаније, Косова и Метохије, Србије према Бугарској”. Дођите ту и реците, а не да ми развијамо аутопутеве према Албанији, да подижемо кредите, да плаћамо странце, да купујемо социјални мир у Турској или Кини да би се ти путеви направили, а да они служе интерсима неке друге силе. Значи, то нама није у интересу“.

Зашто имамо либералну политику према сепаратистичким властима?

“Даље, зашто ми имамо тако либералну политику према њима, према сепаратистичким властима? Зашто ми то дозвољавамо? Ево видели смо да су пре неки дан, спроводећи тај план укидања динара, преузели све поштанске штедионице. Шта је Србија на то одговорила, на то што Петко рекао “Калимеро, Калимеро” и кмечио тамо као забога, “то није ово, то није оно”. То је ништа, то је само формалност. И тај Петко и онај који га именовао, Александар Вучић, они нас сматрају да смо кретени. Ми смо очекивали јасну акцију у пракси која наноси штету другој страни равну оној која је наната заузимањем поштанских штедионица. Колико сам видео они су запленили 1,6 милиона евра, плус скоро исту количину динара. Шта је са тим новцем? Да ли је тај новац враћен поштанској штедионици у Србији или остао доле? То је прва и основна ствар.

Да ли смо ми њима направили реципрочну меру где смо их лупили по новчанику за исти износ и плус направили исту друшвену штету коју су они направили нашим сународницима у северном делу Косова и Метохије? Нисмо. Осим то што је Петко кмечао, преко телевизије. То није ништа, то може сваки дан да ради по сто пута дневно и то неће ништа да промени стање. А и са друге стране поново помињем Петка и Гуливера да они једноставно не могу да више сматрају народ за кретенима.

Значи, једноставно, ови избори су показали, да тај гној који се окупља око њих, све је мањи, мањи, мањи и мањи и практично су они постали једна краста на кожи овога народа. И они сада поново покушавају да се врате у тај организам, али организам их неће. Значи, не само да неће владајући режим, него неће и војнике владајућег режима на привременом раду у опзицији. Ево Милица Зветница је показала да је уствари била део режима на привременом раду у опозицији, где је глумила и замајавала народ и након тога се вратила назад”, нагалашава Кузовић.

Наш је позив да се повуку са власти мирно

Кузовић смара да нас власт прави будалама и позива их да се повуку са власти мирно, “да једноставно долази тежак период. Да прекину са политиком коју воде. Пљачка се не може бесконачно спроводити. Нити они могу бесконачно живети да би трошили тај новац. Немају куда да побегну. Ствари сте тако мењају да их неће хтети ни исток ни запад. Ја их само питам да ли ће исток изабрати пре шести ипо милиона Срба или ће примити 650 њих који су се обогатили на пљачки. Пљачкајући тих шест ипо милиона Срба. Неће. Исто тако ће бити и према западу. Значи, једноставно, неће имати где да се склоне. Према томе станите док је време, док та штета није прешла црвену линију после које долази експлозија народа и неконтролисана реакција”.

“За сада све то може да се заврши доста мирно. Са мало штете по српски народ, а и ја мислим да они могу да извуку главу, живу главу из свега тога,” наглашава Кузовић.

Општине у егзилу

Водитељ је поставио питање о Заједници српских општина и како Кузовић коментаришете тај аспект преговора и која су ваша решења.

“Предложио сам пре неколико дана”, објашљњава Кузовић и наставља: “У Нова Српска Политичка Мисао сам објавио тај текст, где сам предложио да на простору окупираног Косова и Метохије је функционисало 29 општина и пет округа. Тих 29 општина су у овом тренутку су у потпуно пеузете од стране окупационих, сепаратистичких војника. Било да су са пушкама, било да су у оделима и караватам. Све су то окупациони војници и наш је предлог да се у Србији привремено успостави рад свих тих 29 општина које постоје и пет округа. Да те општине буду груписане по некој логици. Да северни део, на пример буде у Рашкој, да источни део буде у Куршумлији и да јужни, тај западни део буде у Врању. И да једноставно све те општине почну поново да функционишу али у Србији и у егзилу”.

Повезани чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *