28. септембра, је у Београду одржан округли сто на тему “Оквир стратегије за опстанак Срба на Космету” који је окупио поред представника Срба из јужне српске покрајине и представнике опозиционих странака и покрета.

Дејан Петар Златановић за Србин Инфо, је урадио један краћи интервју са архитектом и председником Скупштине покрета МОБА.

Златановић је питао Кузовића како коментарише актуели скуп:

“Господине Кузовићу, ево овде смо, у току је округли сто који су органозовали легитимни представници Срба са Косово и Метохије који нису ни под контролом режима Александра Вучића, ни под контролом Куртијевих власти, ни под контролом страних окупатора, а с друге стране се налази целокупна опозиција, како парламентарна, тако и ванпарламентарна, па како коментаришете овај догађај?”

Кузовић сматра да је дебата направила добар пресек стања и да су се изнивелисале разлике у потенцијалу, мишљењима између људи:

“Најпре хвала господину Момиру Стојановићу, господину Моми Трајковићи, Марку Јакшићу на организацији овог скупа. Није лако. Знам да није било лако окупити оволики број људи и свакако не треба одмах кренути, мак на конац терати и тражити након првог састанка који је, након од више од деценије ћутања, организован, да се дође до неког резултата.

Мислим да је данашња дебата направила добар пресек стања изнивелисале су се разлике у потенцијалу, мишљењима између људи. И то је добро. Ово је уствари добар праг за наредни корак и за наредну степеницу ка отварању многих проблема у нашој земљи. А то је први и основни проблем да имамо превише поглавица и више немамо Индијанаца који могу да буду део племена које те поглавице воде. Значи време је да кренемо да се уједињујемо, да смањујемо број, како личних сујета, тако и утицаја са стране. То је прва и основна ствар која ми је упала у очи са данашњег састанка.

Друга ствар је да морамо рећи да Србима на Косову и Метохији није лако. Они су под ударом сепаратистичких и терористичких снага Куртија. Али исто тако су и под ударом Београда. Ако нису под ударом Београда, онда су под ударом ћутања Београда. Тако да су Срби на Косову и Метохији остављени сами. Сами на цедилу. И у том правцу и треба разматрати сарадњу са овим проблемом. Најпре, ми можемо да кажемо многе ствари који они не могу. Јер могу бити физички угрожени и за то одговарати. Зато ми требамо да будемо њихови гласоговорници, да ми преносимо њихов глас у јавности. Али исто тако да будемо и онај глас који ће да врши притисак на сепаратистичку владу у Приштини, да они почну да делују онако како треба.”

Професор Кузовић сматра да косовски проблем траје више од сто година и да се до решења не може доћи ни брзо ни лако:

“Наравно, неће то ићи ни лако, ни брзо. Нити ми можемо овај проблем који траје више од сто година решити једним потезом или у неколико дана. Та лаж и илузија која се ствара код грађана да ће то решити један човек, једним потезом или једном речју је чисто заглупљивање и куповање времена. Ми у овом тренутку морамо, како је један од говорника рекао одлично, да пробамо да зауставимо пропадање, а након тога да кренемо у реализацију корак по корак.”

Основно је да променимо власт у Београду, наглашава Кузовић:

“Не можемо ништа учинити док не променимо власт у Београду. Зна се ко је одговоран за то и ја сам дужан да поновим једну од теза коју смо данас поделили свим учесницима, а то је да позивам тужилаштво и посебно тужилаштво за организовани криминал, да процесуирају Александра Вучића, Ивицу Дачића и Српску листу са Косова и Метохије. Имајући у виду шта су све они до сада учинили. Позивам људе да размотре нашу Декларацију о проглашењу окупације Косова и Метохија, а посебно Анекс 1, где тачно и јасно прецизирамо ко су окупатори на Косову и Метохији.”

За крај је Златановић поставио питање, “да ли је овај догађај почетак краја косовске политике Александра Вучића, односно да ли је он од данас изгубио монопол на решавању косовског проблема?”

“Да! Са овим округлим столом, само стим што морам да Вам кажем и да је пре неколико месеци овде такође био још један округли сто у организацији Српског Националног Већа, и они раде сјајан посао за грађане Србије и за Србе на Косову и Метохији у овом тренутку, што поново враћају на колосек тему, део по део проблема Косова и Метохије. Треба да знамо да доле на Косову и Метохији има много Срба. Значи, а да број Албанаца се евидетно преувеличава, односно број Шиптара, извињавам се. Исто тако постоји велики број избеглих Срба са Косова и Метохије, који се налазе у Србији. То су све људски животи којима се мора обраћати један на један и морамо имати најпре увид у ситуацију, да би могли да разумемо стање. А након тога морамо да имамо увид у ситуацију да би могли да планирамо даље. Треба нам организација и требају нам информације са терена. Ми у овом тренутку те информације немамо, да би могли уопште да оценимо тежину стања. Зато се МОБА и потрудила да крене у изградњу мреже на Косову и Метохији преко којих добијамо информације са терена. А са друге стране градимо и структуру која је у могућности да реагује и да пружи помоћ у оном тренутку, фронтно, у оном тренутку када је она потребна, а не након неколико дана, недеља или месеци” овјашњава Кузовић.

Професор се такође сложио са Трајковићемо да нам је доста симулације борбе:

“Нама, како је то одлично рекао господин Момчило Трајковић, нама је доста више симулације борбе и симулације чињења. Нама су потребни реални планови који тачно имају дефинисане циљеве. Морамо дефинисати какав је ходограм до сваког тог циља и морамо знати како да меримо успешност на реализацију тог плана.

Значи, нама треба нова стварност. Ово је до сада што смо гледали, морамо рећи да је једно лудило које је више обавештајна активност него што је производ једног појединца.

Не заборавите да Александар Вучић увелико гази кораке тирана и да то није случајност, да то није и грешка која се само њему омакла. Напротив, странцима таква ситуација одговара и много брже приступају ресурсима. Више им сметају сви они нивои демократских институција који постоје у једној здравој земљи. Зато нас растачу, разваљују, трују и једноставно наша јабука која је била јако, јако добра, јабука коју говорим о Србији, сада је постала трула и скоро да је више нема. Пробудимо се пре него што буде касно.”

На крају је Кузовић позвао све људе, јер нема сврхе трпети:

“Позивам нарочито људе који ћуте и који се склањају, да би заштитили неки основни минимум. Опомињем их да тај основни минимум је одавно нула. Према томе, нема сврхе трпети оволико да би се заштитила једна нула!


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *