Док чекамо почетак данашњих војних вежби Војске Србије у Гучеву које ће, судећи по фотографијама премештања технике, у значајној мери бити фокусиране на употребу тенкова и оклопних возила, није на одмет осврнути се и на скорашње војне активности шиптарских сепаратиста као највероватнијег противника наших оружаних снага у краткорочној перспективи.

Valor Shield 24

Средином августа, илегалне терористичке формације КБС, јединице за брзо реаговање тзв Косовке полиције и оружане снаге Албаније под вођством америчке команде за специјалне операције у Европи (SOCEUR) извеле су војну вежбу под називом Valor Shield 24.

Према саопштењу албанског Министарства одбране, ова вежба фокусирала се на више аспеката, укључујући ту:

  • Тактичко извиђање
  • Психолошке операције
  • Анализу обавештајних података
  • Употребу беспилотних летилица
  • Неутралисање тактичких група непријатеља

Јасно је да ова вежба умногоме представља одговор на одлуку Србије да повећа број специјалних јединица која је објављена децембра 2022 — америчке специјалне јединице сада отворено припремају своје послушнике у Албанији и на окупираној територији наше јужне покрајине за ефикасно супротстављање могућој инфилтрацији извиђачко-диверзантских група ВС јужно од административне линије.

Притом, ова вежба се ослања не само на употребу савремене технике (БПЛ), узимајући у обзир искуство СВО, већ и у складу са америчком доктрином Full-Spectrum Dominance која предвиђа осигуравање надмоћи не само на конвенционалном бојном пољу, већ и на информационо-пропагандном фронту.

Активности КФОР-а

Мировне снаге НАТО, мировне само на папиру, будући да су се својим дејствима показале као још један механизам окупације, такође не седе скрштених руку — КФОР је заједно са јединицама ЕУФОР-а и оружаним снагама БиХ учествовао у сличној вежби разбијања демонстрација и контроле терена под називом Quick Response.

Вредна је помена и чињеница да је само један дан након последњег упада илегалних шиптарских формација на север Косова КФОР увежбавао распоређивање снага на мосту на Ибру.

Све ово указује на чињеницу да у случају избијања сукоба, снагама КФОР-а биће поверен задатак контроле српског становништва на окупираним територијама како оно не би пружило ма какву врсту подршке оружаним снагама Србије.

Импликације

Сагледавајући ове примере неупитно долазимо до закључка да се непријатељ активно припрема за сукоб, али и да то чини методично и у складу са поукама текућих конфликта — и ово је нешто што не смемо игнорисати. За потцењивање непријатеља нема изговора — тим пре када можемо научити много из грешака Русије са самог почетка СВО.

Стога, на нама је да чинимо исто — да ли ВС располаже средствима ПВО и системима за радио-електронско ратовање неопходним за неутралисање шиптарских БПЛ? Да ли поседује довољно сопствених беспилотних летилица да осигура доминацију у ваздуху? Да ли постоје спремни алтернативни канали комуникације са нашим народом јужно од административне линије? Да ли имамо ефикасан начин неутралисања шиптарских противтенковских положаја (оснажених америчким Javelin-има) како би наши тенкови били безбедни од заседа?

Ово су кључна питања на која морамо осигурати позитиван одговор, и војне вежбе које ВС изводи морају укључивати превазилажење стварних препрека с којима се наше јединице могу сусрести у случају избијања сукоба.

Извор: ДРУШТВЕИ УДАР


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *