Фото: КоССевФото: КоССев

Сматрају да је културно наслеђе „необновљив ресурс чијим губитком, нестају трајне универзалне вредности укупног наслеђа на националном и ширем плану“.

„Придружујемо се ставу конзерватора Републичког завода за заштиту споменика културе у вези са укидањем статуса непокретног културног добра зграде Генералшатаба“, наводи се у саопштењу.

Конзерватори Завода за заштиту споменика културе Београда су навели и да ће изменом или укидањем одлука у вези тога „њихове споменичке вредности бити угрожене или уништене“.

„Сви ми, као струка и као грађани ћемо трајно изгубити сведочанство о једном сегменту наше прошлости, а државни, административни и војни центар Београда који се на овом простору развијао од почетка обновљене српске државности изгубити свој јединствени карактер“, наводи се.

Подсетимо, конзерватори Републичког завода за заштиту споменика културе јавно су се, у отвореном писму, успротивили укидању статуса непокретног културног добра зграда Генералштаба Војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране.

Они су подсетили да на простору где се планира изградња новог комплекса зграда постоје утврђена четири непокретна културна добра.

Текст преузет са портала КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *