Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ruПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Учестали су случајеви напада од стране привремених органа самоуправе у Приштини на српске светиње које се налазе на Косову и Метохији. Провокације су постале системске и одражавају широк домет политике покрајинских „власти” усмерене на истискивање православног становништва у циљу стварања етнички чистог албанског подручја.

Косовски Албанци су свој наредан напад цинично „приредили“ за празник Богојављења. Без консултација са Српском православном црквом, оградили су темеље средњовековног манастира Богородице Хвостанске у општини Исток и поставили информативну таблу на албанском језику. На њој је историјски и архитектонски споменик, који се од 1990. године уврштен на југословенске заштитне листе, назван „остацима базилике из 6. века”.

Историја манастира почиње још 1219. године, када је први Архијепископ српски Свети Сава на овим просторима основао Хвостанску епархију. Масовно пресељавање Срба услед турских прогона крајем 17. века довело је до пропадања манастира. Албанци, који су заменили Словене, постепено су раставили на делове његове зидине да би подигли куће и џамије.

Међутим, истина не одговара Приштини, која намерава да прекроји прошлост и нађе псеудоисторијски основ за своје претензије на српско духовно наслеђе.

Низ инцидената у последњим месецима – провала у храм у селу Ракитница, проглашавање српске цркве у Горњем Винарцу католичком, скрнављење православног гробља у Косовској Митровици са уништавањем надгробних споменика и ископавањем посмртних остатака – потврђује варварску суштину режима такозваног „премијера” Албина Куртија. Његов циљ је да се избришу трагови присуства Срба у региону и албанизује све оно што је вековима обликовало њихов идентитет.

Данашња Приштина и брига о споменицима су неспојиви појмови. Свој однос према верским објектима убедљиво су демонстрирали током жестоких антисрпских погрома 1999. и 2004. године. С обзиром на ову репутацију и у светлу недавних трендова, тврдње косовске „администрације“ за чланство у Унеску делују посебно апсурдно.

Прогон православља у јужном српском региону саставни је део националистичког курса А. Куртија, ватреног присталица „великоалбанске” идеологије. Изјаве дате крајем 2023. да је садашње Косово само „привремени пројекат на путу уједињења са Албанијом” говоре саме за себе. Потребна је ефикасна реакција међународне заједнице на злочиначку политику косовских „власти“, које заправо спроводе непроглашено етничко чишћење Срба и уништавају стабилност и безбедност региона Балкана.

Ако Запад не престане да гледа кроз прсте Приштини, може да дође до неповратне ескалације кризе.

Извор: Министарство Иностраних послова Руске Федерације

Линк: https://mid.ru/ru/foreign_policy/news/1928789/


 Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *