Србија узима кредит од 42 милијарде динара за изградњу Националног фудбалског стадиона

Аутор: Нова економија

08.07.2024.

Држава Србија узеће кредит од 42 милијарде динара (око 358,8 милиона евра) код Банке Поштанска штедионица за изградњу Националног фудбалског стадиона са приступним саобраћајницама.

Извођач радова на изградњи стадиона у Сурчину је кинеска компанија Power China, пише Нова економија.

Ови подаци налазе се у предлогу закона којим Народна скупштина треба да одобри ово финансирање, а који се налази у скупштинској процедури.

Задуживање се, како пише, врши на основу Уговора о дугорочном инвестиционом кредиту који је потписан 25. јуна између Србије и Банке Поштанска штедионица.

У питању је динарски кредит, а Србија ће се задужити по камати у висини тромесечног белибора плус фиксна маржа од 2,9 одсто годишње.

Рок враћања кредита је 11 година, уз грејс период од три године.

Влада Србије је закључком од 11. маја пројекат изградње урбане инфраструктуре и Националног стадиона са приступним саобраћајницама прогласила пројектом од посебног значаја за Србију.

“Узимајући у обзир успешну досадашњу сарадњу са компанијом Power Construction Corporation of China Ltd,, Влада је преко Министарства финансија 27. априла 2023. године потписала Споразум о сарадњи у вези са реализацијом и финансирањем припремних пројектантских радова за Пројекат Изградње урбане инфраструктуре и националног стадиона са приступним саобраћајницама”, пише у предлогу закона.

Радови обухватају пројектовање, набавку и изградњу Националног фудбалског стадиона са 52.000 места, са припадајућим паркингом, опремом и другим пратећим објектима у функцији стадиона.

Србија се прошле јесени већ задужила код Поштанске штедионице и Уникредит банке за изградњу линијске инфраструктуре до Националног стадиона. Код обе ове банке Србија ће моћи да повуче по 11,2 милијарде динара, односно 24 милијарде динара укупно (око 190 милиона евра).

Од износа који је уговорила са Поштанском штедионицом до краја марта ове године Србија је повукла око 8,2 милијарде динара, док до краја тог месеца није повлачила средства уговорена са Уникредит банком.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *