Професор Давор Калајжић објашњава ко је окупатор на Косову и Метохији и зашто.

Окупатори су сви они који су изашли из резолуције 1244 и који су да спроводе неке друге потезе.

1. Кфор је окупатор Косова и Метохије зато што није, у складу са резолуцијом и кумановским споразумом, разоружао све наоружане формације на Косову и Метохији. То је им је био основни мандат. Они су зато отишли тамо да разоружају, јер кад разоружају доћи ће ваљда мир. Они то нису урадили. Напротив, они су све учинили да наоружају и сад развију такозвану војску Косова. Они се сада извлаче и кажу да они нису то урадили, него је то билетарална веза између држава које су признале “Косово” и да они тамо не могу ништа. Тамо нека Немачка је признала “Косово”, склопила билатрални споразум, склопила о испоруци наоружања о вршењу обуке, тренинга итд, и они ту не могу ништа. Ма је л`те, не можете ништа, марш напоље са Косова и Метохије. Значи нисте спровели ни резолуцију, мандат, ни кумановски споразум. А све је то на штету ових који су остали, јер ови се се наоружавају, ови се се разоружавају, људи одлазе, беже у страху. Значи први окупатор су они, КФОР.

2. Други окупатор је мисија европске уније, такозвани ЕУЛЕКС. ЕУЛЕКС је дошао да оствари владавину права. Тамо су дошли њихове судије, тужиоци, полицајци, комплетан апарат силе. Шта су урадили? Постепено су почели да предају своје надлежности, због којих су дошли, локалним структурама. Ко их је за то овластио? Кад је Србија у којим преговорима рекла или када су Уједињене нације или Савет безбедности, у којим седницама и преговорима да ЕУЛЕКС препусти комплетни правосудно полицијски систем републици “Косово”? То не може нико ни да каже, зато што формално-правно република “Косово” према европској унији и према Уједињеним нацијама не постоји. Према томе не може им бити предато. А они предају. Значи ОКУПАТОРИ су. Они су непријатељи Србије. Значи и КФОР и ЕУЛЕКС су непријатељи Србије и српског народа. Тако су се поставили.

3. И треће, ни УНМИК више није чист. Зато што је УНМИК једина овлашћена, још увек по резолуцији сила на Косову и Метохији која треба да спроведе владавину права. УНМИК не спроводи владавину права. Него се у међувремену пребацио у неки мод за посматрање, извештавање. А где то пише у резолуцији 1244 да они треба да извештавају и посматрају? Не пише нигде. Самовлашће.

Прилику у Њујорку, на седници Савета безбедности, Вучић је пропустио. Тамо је и тренутна шефица УНМИК-а поднела извештај. Онда је он требао да постави питање, о чему она то прича. Да ли она спроводи мандат, да ли је урадила нешто за владавину права? Пошто није, требао је да каже “марш напоље”! Ти си персона нон грата. И директно на Савету безбедности да се тражи смена. То је под број један. Број два, тражимо повратак мандату, број три, тражити од КФОРА да врати мандату и тражимо од ЕУЛЕКС-а да спроводи политику Европске Уније, а не сепаратну политику дела Европске Уније, оних који су признали “Косово”.

То је била једна парекселанс прилика да им се стварно натрља нос.

Нажалост, ми имамо велеиздајника на власти који ради против интереса Србије и српског народа, тако да је Србија пропустила јединствену прилику да се избори за своје интресе.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *